Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Túlfutott a leszállópályán egy gép Hondurasban

2008.05.30. 21:15
Túlfutott a leszállópályán és egy utcán állt meg a TACA közép-amerikai légitársaság egyik utasszállító gépe pénteken a hondurasi fővárosban. Egyes hírforrások két halottról tudnak, az áldozatok közt van Harry Brautigam, a Közép-Amerikai Gazdasági Integrációs Bank elnöke. Spanyolországban egy ejtőernyősöket szállító gép zuhant le.

Több sérültje, egyes jelentések szerint legalább két halálos áldozata is van annak a repülőgép-balesetnek, ami pénteken történt Tegucigalpában. A salvadori TACA légitársaság Airbus A-320 típusú gépe 142 utassal a fedélzetén érkezett San Salvadorból a hondurasi főváros repülőterére. Az Airbus a város egyik utcájára rohant, ahol letarolt több gépkocsit is. A fedélzeten tűz ütött ki, a gép három részre tört.

Az ellentmodásos hírek szerint a pilóta heves esőben és szélben, vagy a vihar elülte utáni ködben próbálta letenni a gépet. Ami bizonyos, hogy az Alma névre keresztelt trópusi vihar pont pénteken csapott le a közép-amerikai térségre, és bár sokat vesztett erejéből, de így is nagy károkat okozott többek között Hondurasban is.

A balesetet szenvedett Airbus A-320-as

Egy orvosi forrásokra hivatkozó hírügynökség úgy tudja, a halálos áldozatok között van a nicaraguai Harry Brautigam, aki a Közép-Amerikai Gazdasági Integrációs Bank (BCIE) elnöke, de nem tudni, hogy ő és a másik állítólagos halálos áldozat a gépen utazott-e vagy az utcán tartózkodott.

Több utasnak légzési nehézségei támadtak a fedélzeti tűz okozta füsttől. A tüzet a tűzoltók gyorsan eloltották. Televíziós képek tanúsága szerint a pilótafülke beszorult egy hirdetőtábla alá, a két letarolt gépkocsi pedig a gép egyik hajtóműve alá.

A tegucigalpai Toncontin repülőtér elavult, hegyek veszik körül, leszállópályája rövid, emiatt a világ egyik legveszélyesebb légikikötőjének tartják. Évek óta tervezik bezárását.

Európában is történt egy halálos repülőgépbaleset pénteken: Spanyolország középső részén egy ejtőernyősöket szállító repülőgép zuhant le, a balesetben ketten meghaltak, hárman pedig megsérültek. A gép a toledói Lillóból szállt fel. Repülés közben elvesztette egyik szárnyát, majd lezuhant és kigyulladt. Kilenc ejtőernyősnek sikerült időben kiugrania, közülük hárman megsérültek. A pilóta és egy másik személy a földnek csapódó gépen maradt. A baleset oka egyelőre nem ismert.