Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Öt halott a hondurasi repülőgép-balesetben

2008.05.31. 10:18
Túlfutott a leszállópályán és egy utcán állt meg a TACA salvadori légitársaság egyik utasszállító gépe pénteken a hondurasi fővárosban. A balesetnek legalább öt halottja és több mint 75 sérültje van.

A TACA légitársaság Airbus A-320-as típusú gépe 124 utassal és 11 fős legénységgel a fedélzetén heves esőben és szélben érkezett pénteken Tegucigalpába. A leszállás azonban nem sikerült, a gép túlfutott a leszállópályán, a repülőtér melletti útra rohant, és letarolt három gépkocsit.

A repülőgép törzse három részre esett, leszakadtak a szárnyak, a fedélzeten tűz ütött ki. A pilótafülke beszorult egy hirdetőtábla alá, az összeroncsolt autók pedig a gép bal szárnya alatt rekedtek.

A repülőgép San Salvadorból érkezett, és Tegucigalpa után az ugyancsak hondurasi San Pedro Sula város érintésével az egyesült államokbeli Miamiba tartott volna. Az utasok túlnyomó többsége hondurasi, salvadori és Costa Rica-i állampolgár volt.

Képek a helyszínről

A hírek szerint legalább öten meghaltak a balesetben, többek között a kapitány és a másodpilóta is életét vesztette. A halottak között van a nicaraguai Harry Brautigam, aki a Közép-Amerikai Gazdasági Integrációs Bank (BCIE) elnöke. A baleset közvetve okozta halálát: szívroham végzett vele nem sokkal a landolás után.

Több utas füstmérgezést szenvedett a fedélzeti tűz okozta füsttől. A tüzet a tűzoltók gyorsan eloltották. A balesetben hetvenöten megsérültek, a sérültek között van Brazília hondurasi nagykövete és felesége, valamint két spanyol állampolgár is.

A tegucigalpai Toncontin repülőtér elavult, hegyek veszik körül, leszállópályája rövid, mintegy 1300 méter hosszú, emiatt a világ egyik legveszélyesebb légikikötőjének tartják. Évek óta tervezik bezárását. Hasonló baleset történt 1997. április 1-jén az amerikai légierő Hercules C-130 típusú óriásgépével, akkor hárman haltak meg, heten pedig megsebesültek.