Ervin
14 °C
22 °C

Ukrán vagy montenegrói bérgyilkosok öltek Horgoson?

2005.02.08. 11:41
A belgrádi sajtó úgy tudja, hogy egy magyarországi üzletember rendelte meg a horgosi Szalma család kivégzését, s a szerb rendőrség már előállított két feltételezett bérgyilkost. A Blic információi szerint a magyar rendőrség már őrizetbe is vett egy ismert magyar üzletembert, aki - a gyanú szerint - meggyilkoltatta a Szalma-családot. A magyar rendőrség ezt cáfolta.
Cáfolta a Nemezti Nyomozó Iroda szóvivője az Indexnek azokat a szerb lapértesüléseket, amelyek szerint a magyar rendőrség őrizetbe vett egy ismert magyar vállalkozót, aki a gyanú szerint meggyilkoltatta a horgosi Szalma-családot. A szóvivő közölte azt is, hogy a rendőrség nem ad információt a vajdasági gyilkossággal kapcsolatos magyar szálak felderítéséről.

Kedden délután az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Garamvölgyi László is cáfolta a szerb lapértesüléseket, mondván: "Nagyon érdekes lenne, hogy mi a felbujtót elfogjuk, amikor még nincsenek tettesek."

Az észak-bácskai Horgoson történt tragédia "feltárásával" továbbra is a Vecernje Novosti, illetve a Blic című belgrádi napilap foglalkozik a legtöbbet, jobbára forrás megjelölése nélkül szolgáltat újabb és újabb információkat a hattagú magyar család brutális kiirtásáról.

Magyar megrendelő?

A Novosti keddi számában azt írja, "a szerb hatóságok első nem hivatalos nyomozati eredménye az", hogy magyarországi üzletember rendelte meg a családirtást, mivel üzleti partnere, a családfő, Szalma Nándor nagy adósságot halmozott fel vele szemben. Ugyanezt írja a Blic is, s hivatkozik a magyar média meg nem erősített információira, miszerint Magyarországon kihallgatták vagy elfogták az egyik legismertebb üzletembert, s alapos a gyanú, hogy ő gyilkoltatta meg a horgosi családot.

A Blic nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a szerb rendőrség is előállított két gyanúsítottat, akiknek az említett magyar üzletember fizetett, hogy a több milliós adósság miatt végezzen a horgosi családdal. A bérgyilkosok feltételezhetően ukránok vagy montenegróiak voltak. A Novosti úgy fogalmaz, hogy a szerb rendőrség már elvégezte a munka ráeső részét, és most arra vár, hogy a magyarországi kollégák is elvégezzék a feladatot az elsőrendű gyanúsítottal.

Hátrahagyott nyomok?

Az utóbbi lap szerint a szerb rendőrség "elégedett" azokkal a nyomokkal, amelyeket a két bérgyilkos hagyott maga után. A belgrádi Kurirnak nyilatkozik viszont Snjezana Lekovic, a nyomozást vezető szabadkai vizsgálóbíró, aki szerint nem igaz a belgrádi médiában megjelent hír, miszerint a helyszínen megtalálták a tettesek "véres nyomait és ujjlenyomatait". Lekovic közli, hogy hétfőn átadta a helyszínelésről készült jegyzőkönyvet az ügyészségnek, de a vizsgálóbíró egyelőre nem tudta megmondani, hogy az ügyet átveszi-e a maffiaperekben eljáró belgrádi különbíróság ügyészsége.