Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Rablógyilkosok végezték ki a Szalma családot

2005.02.21. 09:14
Nem a maffia, hanem egy rablógyilkos csoport végzett a horgosi Szalma családdal. Vagyis nem leszámolás történt, hanem haszonszerzésből elkövetett rablógyilkosság – legalábbis ezt állítja nyilvános közleményében Jovan Prijics szerb különleges ügyész.
Rablógyilkosok végezte ki haszonszerzésből a hattagú horgosi Szalma családot, ezért az ügy vizsgálatát a továbbiakban átveszi a szervezett bűnözés ügyében illetékes belgrádi különbíróság ügyészsége.

Az MTI megkapta hétfőn a különleges ügyészség és a szabadkai kerületi ügyészség közös közleményét, amely szerint a hattagú horgosi magyar családot január 24-án egy bűncsoport gyilkolta meg haszonszerzésből, ezért - a vonatkozó törvény értelmében - a bűnesettel ezentúl az ilyen ügyekben illetékes belgrádi különbíróság ügyészsége foglalkozik.

"Egy sor körülmény, amelyet a szabadkai kerületi törvényszék vizsgálóbírója által készített jegyzőkönyv dokumentál, illetve más operatív adatok is arra utalnak, hogy a szóban forgó bűntényt szervezett bűncsoport követte el, s az indíttatás haszonszerzéssel függ össze" - áll a közleményben, amelyet Jovan Prijic, a belgrádi különleges ügyészség főügyésze és Novica Bojovic, szabadkai ügyvezető kerületi ügyész látott el kézjegyével.

Elvágták az asszony torkát

A bűntényt 2005. január 24-én hajtották végre az esti órákban, az áldozatok holttestét február 1-én találták meg. A közlemény szerint a családfőt, a negyvenéves Szalma Nándort, 34 éves feleségét, illetve kiskorú gyerekeit Dávidot (13) és Bettinát (9) egy lövéssel ölték meg közelből, 7,65-ös kaliberű pisztolyból. A nagyszülőket, a 69 éves Szalma Józseffel több késszúrással, míg feleségével, a 65 éves Jolánnal több késszúrással és a gége elvágásával végeztek.

A Blic című belgrádi napilap olyan értesüléseket szerzett, hogy a feljelentés ismeretlen tettes ellen szól, és nem nevezi meg konkrétan a gyanúsítottat.

Nem magyar fegyver

Berta László, a magyar Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója a múlt héten a Vecernje Novosti című belgrádi napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a szerb rendőrség továbbított a magyar rendőrségnek egy 7,65-ös kaliberű töltényhüvelyt, amelyet a horgosi bűntény színhelyén találtak, abban a házban, ahol a fiatal családfő lakott feleségével és két gyerekével. A töltényhüvely szériaszámából kétséget kizáróan megállapították, hogy nem Magyarország területéről származik.