Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Üzleti vita miatt irtották ki a horgosi Szalma családot?

2005.07.07. 10:38
Állítólag egy nagy magyar építőipari cégnél vizsgálódnak a szerb rendőrség kérésére a magyar nyomozók, miután kiderült, hogy nagyvállalkozással kapcsolatban állt Szalma Nándor, a februárban lemészárolt horgosi család feje. A Blikk információi szerint a szülőknek, a gyerekeknek és nagyszüleiknek egy 600 millió forintos üzleti vita miatt kellett meghalniuk.

Öt hónappal a hattagú magyar család lemészárlása után úgy tűnik használható nyomra bukkantak a rendőrök a nemzetközi visszhangot is kiváltó horgosi gyilkossági ügyben. A Blikk információi szerint egy magyar építőipari cégnél vizsgálódnak a magyar nyomozók a szerb rendőrség kérésére. A nagyvállalkozással kapcsolatban állt Szalma Nándor, írja a lap, hozzátéve, hogy szinte bizonyos: a nagyszülőknek, a szülőknek és a két gyereknek egy 600 millió forintos üzleti vita miatt kellett meghalniuk.

A feltételezések szerint a magyar építőipari cégnek Szalma Nándor azt ígérte, hogy a fenti összeg fejében szerb állami beruházásokhoz segíti a vállalkozást, és a jelek szerint a brutális bérgyilkosok ezen ígéret teljesítését "kérték számon" hetedíziglen. Az ügyhöz köze lehet a horgosi szerb-magyar határátkelőhely felújításának is, ezt egyelőre szintén vizsgálják a szerb és magyar rendőrök. A szerb rendőrök állítólag már ismerik is azt a férfit, aki a horgosi családfő és a magyarországi cég közötti közvetítő szerepét töltötte be.

Az utóbbi hetekben leült nyomozás így a szerb rendőrség adatai alapján új lendületet kapott, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális egységei a friss információk birtokában ismét beleásták magukat a hatos gyilkosság aktáiba. A szerb rendőrség nem cáfolta a Blikk értesüléseit, a nyomozás érdekeire hivatkozva azonban csupán annyit árultak el a lapnak, hogy egy hónappal ezelőtt került képbe a magyar építőipari cég.

A horgosi Szalma családot nem sokkal az Európai Parlament szerbiai etnikai incidenseket vizsgáló bizottságának távozása után találták holtan 2005. február 1-én. A két gyerek, két szülő és két nagyszülő meggyilkolásának azonban feltehetőleg nincs etnikai háttere, a nyomozók szerint erre utalnak a bűncselekmény körülményei is. Később olyan feltételezésekről lehetett hallani, hogy a családfő üzleti tartozásai miatt végeztek az egész családdal, majd rablógyilkosságról is cikkeztek a lapok, majd később ismét lehetséges alvilági leszámolásként könyvelték el a történteket.