Zsófia
17 °C
21 °C

Állandó horror a Pécsi Állatkertben

2001.07.11. 16:16
Osztrák vadászok lőtték fejbe a Pécsi Állatkert Csoki névre keresztelt barnamedvéjét, és erről az akkori vezetőség is tudott - derült ki a rendőrség nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentéséből, de úgy tűnik, nem ez az egyetlen ügy, amely "mészárszékké" tette az állatkertet. Jelenleg hat volt alkalmazott szabadlábon védekezhet: az ügyészség természetkárosítás, sikkasztás, hűtlen és hanyag kezelés ügyében kapott vádemelési javaslatot a rendőrségtől. Az utóbbi években több tucat kenguru, őz, apró állat pusztult el tisztázatlan körülmények között.
Az állatkert barnamedvéjét osztrák vadászok a saját ketrecében lőtték le
Az állatkert egykori négy vezetője, egy gépkocsivezető és egy tímár védekezhet szabadlábon, miután megérkezett a Pécsi Városi Ügyészségre a helyi rendőrkapitányság vádemelési javaslata. Ebben természetkárosítással, sikkasztással, hűtlen és hanyag kezeléssel, valamint számviteli fegyelem megsértésével vádolják az állatkert egykori alkalmazottjait. A nyomozás két évig tartott; a rendőrség 3300 oldalas ügyiratot dolgozott fel.

- Több esetben kellett bevonni gazdasági szakérőket is, ezért tartott ilyen hosszú ideig a vizsgálat - válaszolta kérdésünkre Kertész Gábor, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A vizsgálat során bebizonyosodott - több gazdasági visszaélés mellett -, hogy 1998-ban, az állatkert Csoki névre keresztelt barnamedvéjét osztrák vadászok a saját ketrecében lőtték le, és erről az állatkert vezérkara is tudott. (A "vadászat" után egyébként fénykép is készült.)

Hiányzik egy tigris

Az állat bőrét lefoglalták, viszont a vadászok kilétét nem sikerült kideríteni. Kertész tájékoztatása szerint a gyanúsítottak sajátjukként kezelték az állatkert vadállományát, a leltári regisztráció nem működött: sem a szaporulattal, sem a takarmánnyal nem tudtak elszámolni. Információink szerint arra is volt példa, hogy a környéken befogott őzeket neveltek fel az állatkert pénzén, majd később elvitték őket. A leltár szerint egy tigris most is hiányzik az állatkertből - róla egyelőre semmit sem tudni, bár a Pécsi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint nincs bizonyíték arra, hogy a medvéhez hasonlóan levadászták.

Új igazgató érkezett

A feljelentés a mostani igazgatótól, Egyházi Istvántól érkezett 1999 nyarán a rendőrségre. Az igazgatót ugyanazon év január 1-jén nevezték ki. Az új igazgató első belső revizori vizsgálatai után derült ki, hogy több dolog nem stimmel az állatkert háza táján. A rendőrség emellett indított egy másik büntetőeljárást is, mert az előbb említett eseteken kívül több gyanús ügy is terítékre került. A nyomozás azonban sikeretlen volt: az eljárást megszüntették.

12 kengurut harci kutyák tépték szét
Mészárlások

Nem találják a felelőseit kilenc őz pusztulásának, egy oroszlán fulladásának, illetve nem derült fény arra sem, hogy ki felel a kenguruállomány teljes pusztulásáért. A 12 kengurut harci kutyák tépték szét: szemtanú nem akadt, a biztonsági őr nem látott semmit. Pedig a kifutó kerítését látható módon megbontották, és a kutyák ezen keresztül juthattak be az állatok közé. Napokkal később széttépett kecskéket is találtak a gondozók, amelyeket szintén kutyák marcangoltak szét. A kihűlt testeken azonban szúrásnyomokat is találtak, így vélhetően ember is segített a mészárlásban.

Piroska, a farkas

Továbbra sem tisztázott az sem, hogy 1995-ben hogyan szabadulhatott ki a ketrecéből egy farkas, amely széttépett egy öregasszonyt, illetve egy kisgyereket is több helyen megmart. Piroskát egyébként egy közeli lakótelep mellett lőtték le a rendőrök. A rendőrség az állat gondozóját vélte egyszemélyi felelősnek, ezért foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, valamint többrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsították.

Szegedről Pécsre

Egyházi István az állatkert igazgatói pályázatának egyetlen nem pécsi aspiránsa volt. A kinevezett igazgató Szegedről érkezett, ahol a Vadasparkot irányította. A szegedi önkormányzatnál megerősítették azt az információnkat, miszerint Egyházi távozásával egyidőben több önkormányzati-revizori vizsgálatot is folytattak a szegedi Vadasparkban. A vizsgálatok eredményeiről azonban nem voltak hajlandók beszámolni, viszont az egyik revizor alaptalan feltételezésnek minősítette, hogy összefüggés lenne Egyházi távozása és a vizsgálat eredményei között.