Lujza
-2 °C
13 °C

Horváth mégsem vallott

2002.05.14. 11:48
Órákon át tartó kínlódássá vált Horváth Szilárd tanúmeghallgatása. A fiatalember - aki hétfőn önként adta fel magát - egyetlen kérdésre sem válaszolt, és egyetlen vizsgálatnak sem vetette alá magát. A rendőrség mindenesetre ma újra próbálkozik.
-Nem igaz, amit Garamvölgyi László és több más rendőr nyilatkozott arról, hogy hétfő este meghallgatták volna Horváth Szilárdot - nyilatkozta az Indexnek Thaisz Andrea, Horváth jogi képviselője. Megpróbáltak neki jegyzőkönyvön kívül kérdéseket feltenni, de nem jártak eredménnyel - tette hozzá. Hasonlóképpen sikertelenül próbálták rávenni arra, hogy adjon vért a DNS vizsgálat elvégzéséhez.

Horváth - akit egyébként hétfő délután 5 és fél 6 között vittek át a büntetés-végrahajtási intézetből a rendőrségi fogdába - a tegnap délután és este nagy részét a fogdában töltötte. Étlen, szomjan és cigaretta nélkül. Az ügyvédnő este fél tízkor beszélhetett egy fél órán át vele.

Az ügyvédnő szerint jogsértések sora kíséri a nyomozást

Thaisz Andra és Hóbár Mónika
Ráadásul jogellenesen tartják őt rendőrségi fogdában - véli az ügyvédnő, mivel őt jogerősen elítélték így egy büntetés-végrehajtási intézetben kellene lennie. Kivéve persze akkor, ha egy másik eljárás indulna ellene. De most nem ez történt, hiszen Horváth tanú és nem gyanúsított a móri vérengzés miatt indult ügyben.

Így Szilárdnak nem kell tisztáznia magát, tanú ellen nem lehet nyomozni - érvel Thaisz Andrea. A pszichikai és már - már "fizikai terror", a jogellenes fogvatartás, a Csillebérci úttörőtáborban a szintén jogellenes házkutatás miatt pedig feltehetően panaszt tesz.

Azért adta fel magát, hogy segítsen , most időt húz

- Semmi nem történt - válaszolt Kovács Lajos ezredes a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság osztályvezetője, a tegnapi kihallgatásra vonatkozó kérdésünkre. A rendőrség abból kiindulva, hogy Horváth azért adta fel magát, hogy ezzel is segítse önmagát tisztázni, azt szerette volna megtudni, hol járt május 9-én, továbbá szerettek volna néhány szakértői vizsgálatot elvégezni. Horváth azonban nem volt partner - mondta Kovács Lajos. Így a tegnapi nap a gyakorlatilag a büntetés-végrehajtási intézetekbe való ki-, és bevételezéssel valamint a győzködéssel telt el, eredmény nélkül. Egy óra alatt pedig elkészült egy jegyzőkönyv arról, hogy nem tesz vallomást. Pedig - tette hozzá Kovács - ha Horváth valóban segítene akarna, három nap alatt tisztázhatná magát, éppen a vallomástétellel és a vizsgálatokkal.

Az eljárás mindenesetre az ő közreműködése nélkül is folyik tovább. A nyomozók pedig ma is, holnap is és egészen addig újra és újra megpróbálják meghallgatni, amíg nem járnak eredménnyel - mondta az ezredes. Tanú pedig addig marad, amíg az eljárás adatai nem indokolják azt, hogy más minőségben legyen szereplője az ügynek.

Azzal kapcsolatban , hogy áll Farkas Róbert, a móri vérengzéssel összefüggésbe hozott másik fiatalember utáni hajsza, Kovács Lajos nem tudott információval szolgálni.