Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kártérítést fizethet a rendőrség Horváth Szilárdnak

2004.07.06. 16:48
Az ORFK félmillió forintot is fizethet Horváthnak, amennyiben jogerőre emelkedik a Fővárosi Bíróság keddi ítélete. A bíróság ítéletében kimondta, hogy az alperes ORFK a móri mészárlást követően több napon át azt a látszatot keltette, hogy a nyolcszoros gyilkos Horváth lehetett.
Kártérítés fizetésére és elégtétel nyújtására kötelezte a bíróság az ORFK-t, a móri mészárlással hírbe hozott Horváth Szilárddal szemben. A jelenleg más ügy miatt büntetését töltő, és rablásért és gyilkosságért is bíróság előtt álló Horváth azért perelte be a rendőrséget, mert szerinte személyiségi jogai sérültek, amikor a hatóság összefüggésbe hozta két évvel ezelőtti bűncselekménnyel.

Húszmilliót követelt Horváth

A felperes húszmillió forintos kártérítést követelt a rendőrségtől, mivel alaptalanul hozták hírbe a kegyetlen bűncselekménnyel, még az elkövetés napján; ráadásul a nyomozók a családtagjait is zaklatták. A bíróság részben helyt adott a keresetnek, és megállapította, hogy az ORFK rossz kommunikációja miatt valóban sérültek a felperes jó hínévhez való jogai. A főkapitányság ezért - amennyiben a döntés jogerőre emelkedik - félmillió forintot köteles fizetni Horváthnak.

A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett ítéletében kimondta, hogy az alperes ORFK a móri mészárlást követően több napon át, széles társadalmi rétegekben azt a látszatot keltette, hogy a nyolcszoros gyilkos Horváth lehetett. A bírák szerint a rendőrség nem járt el kellő gondossággal, amikor a mészárlás potenciális elkövetőjeként állította be a férfit. A bírák kiemelték, hogy az ORFK a rendőrségi honlapra is felrakta Horváth fényképét.

Őt is megilleti

Hangsúlyozta a bíróság azt is, hogy a döntéssel nem Horváth személyiségét kívánták értékelni, ám az emberi méltósághoz való jog őt is megilleti. Az ORFK-nak mindezek miatt az ítélet jogerőre válásától számított nyolc napon belül nyilvános elégtételt kell adnia, emellett a félmilliós kártérítés késedelmi kamatokkal növelt összegét is meg kell fizetnie Horváth Szilárd részére.