Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kártérítést fizethet a rendőrség Horváth Szilárdnak

2004.07.06. 16:48
Az ORFK félmillió forintot is fizethet Horváthnak, amennyiben jogerőre emelkedik a Fővárosi Bíróság keddi ítélete. A bíróság ítéletében kimondta, hogy az alperes ORFK a móri mészárlást követően több napon át azt a látszatot keltette, hogy a nyolcszoros gyilkos Horváth lehetett.
Kártérítés fizetésére és elégtétel nyújtására kötelezte a bíróság az ORFK-t, a móri mészárlással hírbe hozott Horváth Szilárddal szemben. A jelenleg más ügy miatt büntetését töltő, és rablásért és gyilkosságért is bíróság előtt álló Horváth azért perelte be a rendőrséget, mert szerinte személyiségi jogai sérültek, amikor a hatóság összefüggésbe hozta két évvel ezelőtti bűncselekménnyel.

Húszmilliót követelt Horváth

A felperes húszmillió forintos kártérítést követelt a rendőrségtől, mivel alaptalanul hozták hírbe a kegyetlen bűncselekménnyel, még az elkövetés napján; ráadásul a nyomozók a családtagjait is zaklatták. A bíróság részben helyt adott a keresetnek, és megállapította, hogy az ORFK rossz kommunikációja miatt valóban sérültek a felperes jó hínévhez való jogai. A főkapitányság ezért - amennyiben a döntés jogerőre emelkedik - félmillió forintot köteles fizetni Horváthnak.

A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett ítéletében kimondta, hogy az alperes ORFK a móri mészárlást követően több napon át, széles társadalmi rétegekben azt a látszatot keltette, hogy a nyolcszoros gyilkos Horváth lehetett. A bírák szerint a rendőrség nem járt el kellő gondossággal, amikor a mészárlás potenciális elkövetőjeként állította be a férfit. A bírák kiemelték, hogy az ORFK a rendőrségi honlapra is felrakta Horváth fényképét.

Őt is megilleti

Hangsúlyozta a bíróság azt is, hogy a döntéssel nem Horváth személyiségét kívánták értékelni, ám az emberi méltósághoz való jog őt is megilleti. Az ORFK-nak mindezek miatt az ítélet jogerőre válásától számított nyolc napon belül nyilvános elégtételt kell adnia, emellett a félmilliós kártérítés késedelmi kamatokkal növelt összegét is meg kell fizetnie Horváth Szilárd részére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!