Piroska
-2 °C
5 °C

Influenzás hattyúk Horvátországban, fertőzött papagáj Nagy-Britanniában

2005.10.21. 23:01
Kapcsolódó cikkek (1)
Hattyúdögöket találtak csütörtökön Horvátországban, a Zdenci Nemzeti Parkban. A szakértői vizsgálat madárinfluenza-vírust talált a tetemekben. Az Európai Unió a Horvátországból érkező baromfi importjának betiltására készül. Nagy-Britanniában egy elhullott papagájban mutatták ki a vírust.

"Bebizonyosodott a madárinfluenza-vírus jelenléte a Horvátországban elhullott tizenkét hattyúból levett mintában" - közölte pénteken a horvát televízió a mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva. A tizenkét hattyú tetemét egy horvátországi nemzeti parkban találták meg, és azonnal megviszgálták, nem hordozzák-e a madárinfluenza vírusát.

Mate Brstilo, a madárinfluenza ellenőrzésével foglalkozó kormánybizottság igazgatója újságíróknak elmondta, fennáll a valós veszélye annak, hogy a vírus elterjed Horvátországban, de annak nem látja közvetlen veszélyét, hogy embereket is megfertőzne.

Elégették, elföldelték

Az elhullott hattyúkat a parkőrök fedezték fel csütörtökön a Zdenci Nemzeti Parkban, miután ezerötszáz vándorló hattyú ékezett a térségbe. A tetemeket vizsgálatok céljából egy zágrábi klinikára szállították. A horvát hatóságok a járvány európai megjelenése óta szigorú ellenőrzőrendszert állítottak fel, és az ország húsz pontján végeznek megfigyeléseket.

A nemzeti park egyik vezetője elmondta, hogy az egyik ottani halastavon 130-150 hattyú él, és közülük minden évben körülbelül húsz pusztul el. Pánikra a nyilatkozó illetékes szerint nincs ok, mert a most talált madártetemeket elégették és elföldelték.

Importtilalom a horvát baromfira

Az Európai Unió pénteken közölte: a Horvátországból érkező baromfi importjának betiltására készül az országban előfordult madárinfluenza-eset miatt. Az Európai Bizottság közleménye szerint Horvátország már biztosítékot adott arra, hogy sem élő szárnyasokat, sem baromfiból készült termékeket nem szállít az unióba.

Az importtilalom várhatóan hivatalosan hétfőn lép érvénybe. A bizottság hivatala tudatta, hogy a horvát állategészségügyi szolgálatok tájékoztatták őket, hogy a madárinfluenza-vírus H5-ös törzsét azonosították egy nemzeti parkban elhullott hattyúk tetemékből vett mintákban. Egyelőre nem tudni, hogy a hattyúk a vírustörzs H5N1 alfajával fertőződtek-e meg, amely tömeges baromfipusztulást és hatvan ember halálát okozta az elmúlt két évben Ázsiában. Az EU felajánlotta, hogy további vizsgálatokat végeznek a mintákon a nagy-britanniai laboratóriumban.

Tajvani madarak a karanténban

Madárinfluenza vírusát mutatták ki Nagy-Britanniában, egy elhullott papagáj tetemében, közölte péntek este a brit agrártárca. A környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) közleménye szerint a H5 vírustörzset egy Dél-Amerikából importált papagájban izolálták. A szárnyas azonban, éppen az esetleges betegségei kiszűrése végett, karanténban volt - ahol Tajvanról származó madarakkal tartották együtt -, amikor elhullott, ezért a kormány közleménye szerint az eset nem változtat Nagy-Britannia madárinfluenza-mentes státusán.

A DEFRA közleménye szerint a karanténban lévő teljes - 148 dél-amerikai és több tajvani madárból álló - szállítmányt leölik, a velük kapcsolatba került alkalmazottakat vírusellenes készítményekkel kezelik. A madarak szeptember közepén érkeztek Nagy-Britanniába repülőgéppel.

Drákói karantétörvény

A brit törvények drákói szigorral írnak elő - egyes esetekben több hónapos - karantént minden, külföldről behozott élőállatra; az Európai Unión kívülről behozni kívánt kutyákat például hat hónapos megfigyelésre kell hatósági menhelyre leadni.

A brit hatóságok szerint Nagy-Britannia egyike a világ azon kevés országainak, amelyekben nincs jelen a veszettség; a rendkívüli szigorúságú karanténtörvény elsősorban ennek a súlyos betegségnek a távoltartását szolgálja.

Az Európai Unió tudatta, hogy a Nagy-Britanniában karanténban madárinfluenzában elhullott papagáj esete nem változtat Nagy-Britannia madárinfluenza-mentes státusán.