Katalin
-1 °C
3 °C

Megdőlt a melegrekord Budapesten

2003.06.12. 16:21
Megdőlt csütörtökön Budapesten az évszázados hőmérsékletrekord: 13 órakor a fővárosban 34,5 Celsius-fokot mértek. A kánikula miatt országosan húsz, Budapesten pedig közel 30 százalékkal többször riasztották az utóbbi napokban a mentőket.
Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 34,3 fokot 1937-ben mérték június 12-én, mondta el az MTI érdeklődésére Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője. Péntekre további melegedés várható, így az országos nappali hőmérséklet eléri 31-36 fokot. Magyarország területén átlagosan 27-35 fokot mértek csütörtök délben. A legmagasabb a hőmérséklet a főváros területén, a alacsonyabb pedig az ország északi részén. A hajnali órákra 17-22 fokra hűl le a levegő, jelentős enyhülés pedig csak a jövő hét végére várható.

Az abszolút melegrekord 2000. augusztus 21-én volt, amikor is 41,7 fokot mértek Békéscsabán.

Várható időjárás péntek estig
Csütörtökön a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, de legfeljebb a délnyugaton lehet egy-egy zápor, zivatar. Pénteken többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főként a déli óráktól várható zápor, zivatar. Csütörtökön az északi, pénteken a délnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 31, 36 fok között alakul.

Több riasztás

A kánikula miatt országosan húsz, Budapesten pedig közel 30 százalékkal többször riasztották az utóbbi napokban a mentőket, mint egy átlagos napon; sok a közúti baleset, az ájulásos rosszullét és a vízi tragédia - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

A fővárosban egy átlagos napon a segélykérő vonalakon érkező riasztások száma 300 alatt van, azonban az elmúlt napokban elérte a 480-at.

Hőguta Szerbiában is

Szerbia-Montenegró egész területén napok óta trópusi meleg van, s a fővárosban, Belgrádban csütörtökön megdőlt az eddig melegrekord. Az ország majd minden szegletében szerdán mérték az idei legmagasabb hőmérsékletet: Belgrádban és Nagybecskereken (Zrenjanin) 35 fok volt, míg a jóval délebbre fekvő montenegrói fővárosban, Podgoricában 39 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála.

A meteorológusok szerint Belgrádban május néhány napjában az átlagos hőmérséklet a legmagasabb volt az elmúlt 120 évben, amióta rendszeres statisztikákat vezetnek a napi hőmérsékletingadozásokról.