Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Jön a kánikula

2004.08.17. 12:39
Harmincöt fokos kánikulára lehet számítani a hét végéig, de melegrekordok nem valószínű, hogy megdőlnek. A Fővárosi Közterület-fenntartó két műszakban locsolja a budapesti utakat és villamossíneket. A mentőszolgálat még nem tudja, hogy el kell-e majd rendelni a hőségriadót.
A keddi csúcshőmérséklet 27–32 fok körül lesz, szerdán és csütörtökön tovább melegszik a levegő, 30–35 fokra lehet számítani, mondta el Bozóki István meteorológus. Hozzátette, nem várható, hogy a héten melegrekordok dőlnek meg. Összehasonlításul felidézte, hogy 1992-ben majdnem egész augusztusban 36–37 fokos meleg volt.

A hét végén enyhülés, a jövő héten ismét kánikula

A meteorológus tájékoztatása szerint augusztus 20-án még tartja magát a kánikula, szombatra azonban hidegfront éri el az országot, ezért a hét végén erősen megnövekszik a felhőzet, záporokra zivatarokra, erős északnyugati szélre és 23–27 fokra kell számítani. Jövő keddtől ugyanakkor várhatóan visszatér a harmincfokos meleg.

A mentőszolgálat illetékese az Index érdeklődésére elmondta, szerdán döntik el, hogy elrendelik-e a hőségriadót. A hőségriadót a hőhullám előtt 48 órával kell bejelenteni akkor, ha várhatóan három napon át 35 fok felett lesz a őmérséklet. A riadó elrendelése nem jár semmilyen plusz intézkedéssel, a cél csupán az, hogy figyelmeztessék azokat, akikre veszélyes a kánikula.

Locsolják a síneket

A Fővárosi Közterület-fenntartó kedden a meleg miatt kétszer tizenkét órás műszakokban, 25–30 locsolókocsival elkezdte a budapesti utak hűtését. A nappali műszakban a lakótelepek és a játszóterek környékét, valamint az idegenforgalom szempontjából a leglátogatottabb területeket járják a locsolókocsik, éjszaka a fő- és tömegközlekedési utakat hűtik, áll a társaság szóvivőjének közleményében. Szegedi Péter tájékoztatója szerint a BKV Rt.-vel kötött külön szerződés alapján a villamossíneket is locsolják. A locsolást addig folytatják, amíg a hőmérséklet 30 fok alá nem süllyed.

Idén nyáron először július közepén volt hasonló meleg, akkor a kánikula miatt tűzgyújtási tilalmat rendeltek el és hőségriadó is volt.