Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hőségriadót rendeltek el

2007.06.17. 13:56
Keddtől három napon át 25 foknál melegebb lesz az átlaghőmérséklet. A figyelmeztetés a mentősöknek szól, hogy fel tudjanak készülni a szokásosnál több rosszullétre.

Kettes fokozatú hőségriadót rendelhetnek el, az Országos Meteorológiai Intézet jelentése szerint ugyanis keddtől három napon át a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot - mondta Fehér Tamás meteorológus. A jelentést megküldték az ÁNTSZ-nek, az Országos Mentőszolgálat és az országos közegészségügyi központnak.

A hőségriasztást akkor alkalmazzák, ha a meteorológiai előrejelzések alapján a napi átlaghőmérséklet 25 Celsius fok fölé emelkedik. Ez a riadó első fokozata, amit 24-48 órás előrejelzés alapoz meg. Ez a figyelmeztetés leginkább a mentősöknek szól, hogy fel tudjanak készülni a nagyobb számú rosszullétekre.

A második fokozatot akkor rendelik el, ha három egymást követő napon várható ez a magas középhőmérséklet. Ilyenkor az egészségügyet és a lakosságot is figyelmeztetni kell. Különösen a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a magas vérnyomásos betegek, az idősek, 65 éven felüliek, a kisgyermekek vannak fokozott veszélyben.

Az orvosok szerint ilyenkor, aki teheti, maradjon otthon, az állandó hőmérsékletű lakásban. Tanácsos sok folyadékot fogyasztani, főként az időseknek, akik gyakran vízhajtó gyógyszereket is szednek. Klímás helyiségben, üzletben vagy más modern klímaberendezéssel felszerelt helyen sem árt 1-2 órát eltölteni, hogy a szervezet lehűljön. Ha 40 fok fölé emelkedik a normális körülmények között 36 fokos testhőmérséklet, akkor könnyen beállhat a hőguta, amit az ajánlott magatartással meg lehet előzni.

Vasárnap estig időnként, hétfőn többször erősen megnövekszik a felhőzet. Estig helyenként, hétfőn szórványosan várható zápor, zivatar. Eleinte mérsékelt lesz a légmozgás, majd éjszakától megélénkül, néhol megerősödik a déli, délnyugati szél, zivatarok környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 19 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 27, 32 fok között alakul.

Csütörtökre már igazi kánikula jöhet, akár 30-35 fokot is elérheti a hőmérséklet.

A várható időjárásról többet megtudhat az Index mellékletében.