Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Elfogták a Németországból menekülő bankrablókat

2002.04.03. 09:51
Elfogták a túszejtő bankrablókat, túszuk sértetlenül megmenekült. A legútóbbi jelentések szerint a bankrablók még a nyugat-ukrajnai Lutszk városánál jártak és éppen tankolni készültek. Korábban az egyik túsz egy kelet-lengyelországi benzinkútnál megszökött a túszejtőktől.
Elfogták a Németországból menekülő bankrablókat - jelentette be az ukrán rendőrség. Huszonötéves banktisztviselő túszukat sértetlenül sikerült kiszabadítani - jelentette a dpa.

A legutóbbi jelentések szerint a három bankrabló és a túszuk megérkeztek Lutszk városába, ahol tankolni készültek. A voljinszki körzet rendőrségének egy tisztje szerint a bankrablók útja csak azért vezetett a városon keresztül, mert eltévedtek.

Az szökevényeket öt ukrán rendőrautó üldözte, egy moszkvai jelentés szerint az üldözőkhöz német rendőrök is csatlakoztak. A Kelet-Lengyelországban a bankrablóktól megszökött túsz - a harminckilenc éves bankalkalmazott - a jelentések szerint sértetlen, pillanatnyilag a lublini rendőrségen hallgatják ki - nyilatkozta Bibianna Bortacka rendőrségi szóvivő. Az asszony nevét Bortacka nem kívánta nyilvánosságra hozni.

Sokkos állapotban

A kihalgatás után kórházba szállították a túszejtőktől megmenekült bankalkalmazottat. Bár sérülést nem szenvedett, az élmények hatására sokkos állapotba került - mondta le a dpa-nak Thomas Laufer, a varsói német követség tisztviselője. Laufer hozzátette, amenyiben az asszony állapota nem javul, helikopterrel Németországba szállítják.

Tankolás közben szökött meg

Egy szemtanú elmondása szerint a harminckilenc éves nő tankolás közben menkült el. Láttam, ahogy a rablók tankolni küldték az egyik túszt, aki miután kiszált, a kút mögé bújt - mondta el a szemtanú a lengyel Radio Zet-nek. Ezután rendőrök érkeztek a helyszínre, ezért a bankrablók tankolás nélkül távoztak.

Az ukrán határt Dorohuszknál lépték át a Németországból menekülő bankrablók - erősítették meg lengyel rendőrségi források. A túszejtők kétszáz kilométeres sebességgel száguldottak keresztül Lengyelországon - mondta el a varsói német nagykövetség egy tisztviselője a dpa-nak.

Fegyverletételre kényszerítették a rendőröket

A három bankrablót a lengyel rendőrség helikopterekkel üldözte. A bankrablók kedd este Németországban ejtettek túszul két bankalkalmazottat. A túszejtők - akik közül egy biztosan kelet-európai - Ülzen városában menekülésük fedezésére ejtették túszul a kirabolt bank huszonöt, illetve harminckilenc éves alkalmazottját.

Miután a helyszínre érkező német rendőröket fegyvereik letételére kényszerítették, autóval előbb Berlin felé menekültek, majd Lengyelország felé vették az irányt. A határt az Odera menti Frankfurtnál lépték át, majd Wroclaw környékén rejtőzhetek el. Adam Rapacki varsói rendőrfőnök nem kívánt részletes tájékoztatást adni a most is zajló rendőri akcióról, nehogy veszélybe sodorja a túszok életét.

Ukrajnába tartanak

A wroclawi rejtőzködés után Lublin felé vették az irányt, majd átlépték az ukrán határt. Nem hivatalos jelentések szerint az egyik túszejtő kurd, egy másik pedig orosz nemzetiségű. A bankrablók egy ezüstszínű SEAT-tal menekülnek

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!