Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megdőlt a budapesti melegrekord

2007.06.21. 17:06
A fővárosban ezen a napon soha nem volt még melegebb, 35,7 fokot mértek.

Budapesten megdőlt a melegrekord: 35,7 Celsius-fokot mértek, úgy tűnik azonban, az országos melegrekord nem dől meg csütörtökön, mondta el az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A rekordhőmérsékletet az újpesti mérőállomáson mérték, mondta el érdeklődésünkre az OMSZ munkatársa. A meteorológusok két méteres magasságban, a naptól óvott, de jól szellőző mérőszekrényekben mérik a levegő hőmérsékletét. Azaz a hőérzetünk alapján melegebbet is érezhettünk, a belvárosban például a fekete aszfalt és a házak miatt a napon jópár fokkal melegebb is lehetett.

Budapesten eddig 35,4 fok volt a melegrekord, ezt 2002. június 21-én mérték. Az országos melegrekord azonban úgy tűnik, nem dől meg csütörtökön. A legmelegebbet Tatáról jelentették, itt 35,9 fok volt. 1908. június 21-én azonban Debrecenben 37 fokot mértek.

Ezt a rekord most - bár néhány tized fokot még változhat a hőmérséklet - várhatóan nem fog megdőlni, egy fokkal elmaradunk tőle. Csütörtökön az esti órákban az észak-nyugati megyéknél belép az országba az igen intenzív, gyors mozgású hidegfront, majd éjszaka továbbvonul Kelet-Délkelet felé. Nagy esély van arra, hogy az ország egyes részein ki kell adni a piros riasztást a hidegfront miatt.

Péntek délelőtt még napos idő lesz az országban, 29-34 fokra lehet számítani, de pénteken délután újabb hidegfront éri el az országot.