Gerzson
-3 °C
2 °C

Esik a hó Pesten, vízátfolyások Borsodban, belvíz az Alföldön

2006.02.25. 10:39
Pesten hóesés és lomtalanítás nehezíti a közlekedést, Borsodban a vízátfolyások miatt rendeltek el sebességkorlátozásokat, az Alföldön pedig a belvíz okoz súlyos károkat. Eddig több mint száz embert kellett kitelepíteni elöntött, veszélyeztetett házából.
Reggel óta esik a hó Budapesten. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. hajnaltól 50 géppel takarítja az utakat - mondta el Szegedi Péter, a cég szóvivője az Indexnek. Az FKF szükség esetén szórással is próbálja csúszásmentesé tenni a fő- és tömegközlekedési utakat - tette hozzá. Erre elsősorban a hegyi járatok útvonalain van szükség. Szegedi kérte a házfelügyelőket és háztulajdonosokat, hogy söpörjék el a havat épületeik elől.

Budapesten mindemellett éppen most zajlik a lomtalanítás az V. kerületben. Ott 53 géppel vonult ki az FKF, és miután begyűjtötték a lomokat, 150 utcaseprő tisztítja majd meg az utakat, mellékutcákat a Belvárosban. Szegedi kérte az autósok megértését, kérte legyenek türelemmel, amíg gépeik esetleg lelassítják az V. kerületben a forgalmat.

Borsodban vízátfolyások akadályozzák a közlekedést

Míg a fővárosban a hó okoz gondokat, vízátfolyások nehezítik a közlekedést Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos útján, helyenként 15 centiméteres magasságban hömpölyög a víz - tájékoztatta a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese szombaton az MTI-t.

A 3-as számú főúton Mezőkövesd térségében, a 26-os számú úton a sajóbábonyi elágazásnál 10-15 centiméteres vízátfolyás miatt kell sebességkorlátozásra számítani - közölte Sajgó Tamás. Ugyancsak csökkenteni kell a sebességet Mezőkövesdnél egy alsóbbrendű úton, valamint a Csereháton, Alsóvadász térségében. Ezeken az utakon is 10-15 centiméteres vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

Belvíz - már 183 ezer hektár van víz alatt

Kis mértékben romlott a belvízhelyzet az országban, ugyanakkor az elöntött területek nagysága a lehűlés miatt rövid távon várhatóan nem emelkedik - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t szombaton. A belvízzel elöntött területek nagysága elérte a 183 ezer hektárt, ami 9 ezer hektárral több a péntekinél - mondta Dobson Tibor. Belvízvédelmi készültséget 120 településen tartanak fenn, közülük Kisújszálláson és Karcagon a legszigorúbbat, III. fokozatút.

A szóvivő beszámolt arról, hogy a kitelepítettek száma 106-ra nőtt. A Békés megyei Kőröstarcsáról hat, Kunhegyesről öt ember kényszerült elhagyni otthonát egy-egy vályogházból. A tűzoltóknak az elmúlt 24 órában mintegy kilencven alkalommal kellett beavatkozniuk vagy menteniük.

A belvízhelyzet továbbra is Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb. Kunhegyesen négy épületből 22 embert kellett kitelepíteni - említett példát Dobson Tibor.