Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hogyan ússza meg a terrortámadást

2004.03.01. 10:30
Legyen figyelmes - tanácsolja könyvében a terrortámadásoktól rettegőknek Juval Aviv. A Washington Times újságírója ezernyi haszontalan tanáccsal szórakoztatja a paranoiára hajlamosakat Hogyan kerüljük el, hogy terrortámadások áldozatai legyünk című művében.
Ha nem akar terrortámadások áldozata lenni, kerülje el New Yorkot - tanácsolja Hogyan kerüljük el, hogy terrortámadás áldozatai legyünk című könyvében Juval Aviv. A Washington Times újságírója további jótanácsokkal is szolgál az Egyesült Államokban népszerű How to (Hogyan) sorozatban megjelent könyvében.

Jótanácsok paranoiásoknak

Aviv tanácsai alapján egy egyszerű külföldi utazás könnyen rémálommá válhat. A repülőút szervezése hónapokat vehet igénybe: ha el akarjuk kerülni, hogy terrortámadás áldozatai legyünk, elsőként hosszas kutatómunkát kell végeznünk utunk célpontjáról. Ne elégedjen meg a kormányzati szervek tájékoztatásával - figyelmezteti könyvében az összeesküvés-elméletekre és paranoiára hajlamosakat a szerző.

Utazáshoz válaszon széles törzsű gépet, "a terroristák kevésbé kedvelik ezeket" - írja a szerző. A mélygarázsokat ellenben kerülni kell. "A terroristák imádják az autóba rejtett pokolgépeket" - hangzik az indoklás.

Irathegyek a rokonoknak

Egy a terrortámadások elkerülésében jártas ember - Aviv tanácsai szerint - utazása előtt fénymásolatot készít minden iratáról, azokat rokonainál helyezi el. Biztos, ami biztos, meghagyja rokonainak ujjlenyomatát, vérmintáját és fogröntgen-képét, hogy azonosítani tudják, ha a jótanácsok ellenére is meghalna.

A felkészült légiutas magával cipeli csomagjait a repülőre, az útra sportos ruházatot vesz, mivel abban kényelmesebb menekülni. Géprablás esetén sohasem néz elrablói szemében, nem beszél, ha nem szólítják és nem hívja fel magára a figyelmet. Teszi ezt mindazért, mert még az utazás előtt több tucat géprablás leírását olvasta el a felkészülés során.

Rettegés otthon is

Egy terrortámadástól rettegő, de felkészült ember élete akkor sem egyszerű, ha éppen nem utazik sehová. Lakásában "biztos zugot" alakít ki szigetelőszalaggal és fóliával (gáz/vírustámadás esetére), aktatáskájában menekülési útvonalak terveit cipeli magánál, nem ül be a várakozó taxiba és nem fejezi ki hazafiságát amerikai zászlók lobogtatásával.

A felkészült polgár retteg mindenkitől, aki az indokoltnál tovább bámulja a helyi nevezetességeket, idegesen viselkedik vagy rejteget valamit. Ha őrizetlen csomagot lát, azt szigorúan szemmel tartja. Figyelme egy percre sem csökken. Elkerüli a tömött buszokat, az alagutakat és a hidakat. Nem megy emberek közé.

Ha pedig a könyv elolvasása után végleg magával ragadja a rettegés, eladja divatos Ötödik sugárúti lakását, felmondja állását San Francisco legmenőbb internetes cégénél és kiköltözik Montana egyig isten háta mögötti részére.