Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Csökkentheti a spermaszámot a laptophasználat

2004.12.09. 15:02
Ne tartsák ölben laptopjaikat, figyelmeztetik a fiatal férfiakat a New York-i Állami Egyetem kutatói. A hordozható gépek akkuinak hőtermelése három fokkal is megemelheti a herék testhőmérsékletét. Egy fokos hőemelkedés a spermatermelés negyven százalékos visszaesését okozhatja.

Nemzőképesség csökkenése fenyegeti a laptopjukkal az ölükben dolgozó férfiakat, állapították meg a New York-i Állami Egyetem (NYSU) kutatói. A fenyegetést a laptopok túlmelegedő akkui jelentik. Az ölben tartott laptop hője felmelegítheti a herezacskó környékét, márpedig a spermiumok nem kedvelik a magas hőmérsékletet. A legjobban harmincöt fok körüli hőmérsékleten érzik magukat, nem véletlenül helyezkednek el az ennél melegebb testen kívül.

Bárhol, csak ne ölben

Az NYSU kutatói szerint a fiatal férfiak jobban tennék, ha laptopjukat nem tartanák az ölükben. "Határozottan ajánlom a fiatal férfiaknak a laptophasználat visszafogását, mivel következményei beláthatatlanok", nyilatkozta a Wirednak Yefim Sheynkin kutatásvezető. "Ne értsenek félre, a laptop nagyon hasznos, de óvatosnak kell lenni vele", tette hozzá.

Hosszú évek óta tudott, hogy a here hőmérsékletének egy celziusfokos emelkedése akár negyven százalékkal csökkentheti az egészséges spermák számát. Az NYSU kutatási adatai szerint egy fél órán át ölben tartott laptop 2,6-2,8 fokkal növeli a here testhőmérsékletét.

Tovább vizsgálnák

A kutatás szerint már az is segít, ha a laptopot összezárt lábbal tartja valaki ölben. Ez esetben egy óra után 2,1 fokkal nőtt a herék hőmérséklete. A teszteket meg nem nevezett márkájú, pentium4 processzorral szerelt laptopokkal végezték. A vizsgált alanyok azonos ruhát viseltek, nehogy az alsógatyák különbsége befolyásolja az eredményeket. A spermatermelés visszaesésének mértékét nem vizsgálták.

Moshe Wald, az Iowai Egyetem urulógia tanszékének meddőségi szakértője szerint ennek elmaradása további vizsgálatokat indokol. "A hőemelkedés bizonyítása fontos lépés, hiszen tudjuk, hogy a here hőmérséklete összefügg termelékenységével", nyilatkozta a Wirednek. Wald azonban még ódzkodna a következtetések levonásától. "Ez egy első lépcsős vizsgálat", mondta, "komolyabban utána kéne járni".

Rá fog kérdezni

Véleményével Sheynkin is egyetértet, ám mint mondta, az eddig feltárt adatok máris óvatosságra intenek. Éppen ezért a laptophasználatra vonatkozó kérdést fel is vette a termékenységi klinikájára érkező fiatal férfiak számára készített előzetes kérdéssorába.