Auguszta
-3 °C
2 °C

New yorkra is lesújthat a hurrikán

2007.06.12. 11:49
Tízméteres árvízzel, százmilliárd dolláros kárral és hárommillió lakos kitelepítésével számolnak egy New Yorkot sújtó hurrikán esetén az amerikai hatóságok. A szakértők biztosak benne, hogy a katasztrófa bekövetkezik, csak azt nem tudják, mikor.

Egy New Yorkot elpusztító hurrikán eshetőségére készül az amerikai nemzetbiztonsági minisztérium és a katasztrófavédelem. A szakértők szerint ugyanis nem az a kérdés, hogy lehet-e hurrikán New York-ban, hanem az, hogy mikor lesz, írja a CBS.

Százmilliárd dolláros kárral számolnak

"A legtöbb ember a hurrikánokat a délkeleti államok problémájának gondolja, pedig itt is vannak viharok" - nyilatkozta hétfőn Michael Chertoff nemzetbiztonsági miniszter. Az utolsó nagy hurrikán 1938-ban ért partott Long Island partjainál, csak New York-ban ötvenen vesztették életüket. Azóta több kisebb vihar is megközelítette New Yorkot, de elkerülte a várost.

"A telitalálat az lenne, ha a vihar New Yorktól délnyugatra, New Jersey-ben érne partot. Akkor, mivel az óramutató járásával ellentétes irányba forog, visszaduzzasztaná a Hudson folyót" - magyarázta a CBS-nek Chertoff. Ebben az esetben a várost akár tíz méter magas vihardagály áraszthatná el.

Azaz a város mind az öt kerülete részben víz alá kerülne. Manhattant és a metróvonalakat teljes egészében elárasztaná a víz. A szakértők szerint ebben az esetben százmilliárd dolláros károk keletkezhetnének.

Nagyvonalakban már tudják, mit tesznek

A nemzetbiztonságiak és a katasztrófavédelmisek ezért a héten átvizsgálják New York védekezési terveit, melyek hárommillió lakos evakuálásával és hatszázezer ideiglenes elszállásolásával számolnak. "A fő tervek készen vannak, most az óvóhelyeket, menekülési útvonalakat kell kijelölni, és fel kell készíteni a mentőalakulatokat" - mondta a nemzetbiztonsági miniszter.

Júliusban pedig katasztrófavédelmi vezetési gyakorlatot is tartanak. Michael Bloomberg polgármester egy hétig a katasztrófaközpontból irányítja a várost, hogy ellenőrizzék, mennyire működésképes a központ.