Edina
-12 °C
-3 °C

Bekrepálhat a hurrikánjelző műhold

2007.06.13. 12:55
Miközben az amerikai katasztrófavédelem egy New Yorkot sújtó hurrikán eshetőségére készül, a meteorológusok attól tartanak, hogy elromolhat legfontosabb előrejelző műholdjuk. A műhold kiesése jelentősen megnövelheti a védekezés költségeit.

Súlyosan romolhat a hurrikánok előrejelzésének pontossága, ha elromlik a QuilkScat nevű műhold, jelentette az AP. Erre pedig minden esély megvan, mivel az 1999-ben felbocsátott műhold élettartamát csupán három évre tervezték, a kommunikációs modulja pedig már tavaly elromlott.

A tartalék kommunikációs modul ugyan akár évekig is működhet, de ezt semmi sem garantálja, vélik a Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszféra Hivatal és a Nemzeti Hurrikán Központ szakértői.

A műhold pótlása legalább 400 millió dollár lenne. Ez azonban eltörpül amellett, hogy mekkora károkat okozhat a kiesése. A meteorológusok most átlag 110 mérföldes eltéréssel tudják megjósolni, hogy hol ér partot a vihar. A műhold kiesésével legalább tíz százalékot romolna az előrejelzés, azaz az átlagos eltérés 121 mérföld lenne.

Azaz, nagyobb partszakaszon kéne evakuálni a lakosságot, jobban szét kéne húzni a védelmi vonalat. A katasztrófavédelmisek szerint a védekezés költsége egy egymérföldes szakaszon átlagosan egymillió dollár, írja az AP.