Jenő
-3 °C
6 °C

Leszállították az imádkozó zsidót

2006.09.06. 15:13
"Kényes" helyzetbe hozta magát az Air Canada Jazz légitársaság. A gép egyik, New Yorkba tartó járatáról leszállítottak egy ortodox zsidót, aki csak csendben, ringatózva imádkozott. Egy kanadai zsidó szervezet érzékenységképzést adna a légikísérőknek.

Leszállítottak egy ortodox zsidót egy Montrealból New York-ba tartó repülőről. A szemtanúk beszámolója szerint a "nyilvánvalóan hászid" férfi semmi veszélyesnek tűnőt sem csinált, csak a felszállás előtt imádkozott, írja a CBC kanadai közszolgálati tévécsatorna honlapja.

"Le volt takarva a feje és egy könyvből olvasott. Nem is imádkozott igazán hangosan, inkább csak előre-hátra dülöngélt" - mesélte a CBC-nek Yves Faguy, aki a szomszédos ülésben ült. Szerinte az imádkozó férfi senkit sem zavart, egy légikísérő mégis azzal zaklatta a mélyen vallásos férfit, hogy imája "idegesíti az utasokat".


Hászid zsidók
"A légikísérő ugyan fennhangon elismerte, hogy a férfi nem muzulmán, és sajnálkozott, de mégis megkérte, hogy hagyja el a fedélzetet" - nyilatkozta Faguy a CBC-nek. A hászidokat nehéz bármilyen más vallási csoporttal összetéveszteni, fekete kaftánjuk és kalapjuk, hosszú pajeszuk könnyen felismerhetővé teszik őket, ráadásul jellemzően kelet-európai származásúak.

A franciául és angolul sem beszélő férfit végül lekísérték a gépről. A járatot üzemeltető Air Canada Jazz légitásaság szóvivője "kényesnek" minősítette az esetet. "Nem volt választásunk, nem tudtunk szót érteni vele, ezért a belépőkapuhoz kellett kísérnünk, hogy tolmácsot hívhassunk" - nyilatkozta Manon Stewart.

A társaság szóvivője azt nem közölte, hogy a férfit eltiltották-e az imádságtól, de, mint mondta, már a következő járattal útnak indulhatott New York-ba.

A szeptember 1-én történt, a héten nyilvánosságra hozott eset nagy felháborodást okozott. A montreali zsidó szervezetek szerint ha a férfi valóban zavart valakit, akkor a légikísérőnek tájékoztatnia kellett volna róla, hogy csak imádkozik. Ronny Fine hászid rabbi pedig azzal érvelt, hogy maga is gyakran imádkozik a repülőkön, de legfeljebb érdeklődő pillantásokkal reagálnak utastársai. "Végül is, csak a székemben ülve imádkozok, nem veszem át a hatalmat a gép felett" - mondta.

A B'nai Brith Canada nevű zsidó szervezet segítségét ajánlott a légitársaságnak, ingyenes érzékenységképzésben részesítenék légikísérőiket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?