Valér
2 °C
8 °C

Pert nyert, mégis fizet az ORFK-nak Horváth Szilárd

2005.05.11. 14:18
A Legfelsőbb Bíróság szerdán kimondta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság megsértette Horváth Szilárd személyiségi jogait, amikor azt a hamis látszatot keltette róla, hogy a móri mészárlás egyik elkövetője lehet. A felülvizsgálati eljárásban a tavaly júliusi első fokú ítéletet hagyták helyben, így járna a félmillió forintos nem vagyoni kárpótlás is a jelenleg szabadságvesztését töltő, és több súlyos bűncselekménnyel is meggyanúsított Horváth Szilárdnak, azonban a perköltséget neki kell állnia.

Elfogadta a Legfelsőbb Bíróság Horváth Szilárd keresetét és megállapította, hogy megsértették személyiségi jogait, amikor nevét a móri mészárlás után az elsők között hozták összefüggésbe a brutális bankrablással, adta hírül a HavariaPress. A döntés értelmében félmillió forint kártérítést kellene kapnia az ORFK-tól, azonban a perköltséget neki kell kifizetnie a rendőrség kasszájába.

"A móri gyilkos"

Az ORFK körözési fotója Horváthról (2002. május 9.)

A jelenleg szabadságvesztését töltő, és több súlyos bűncselekménnyel is megvádolt Horváth Szilárd személyiségi jogi pere 2003 áprilisában kezdődött. Horváth kezdetben húszmillió forint nem vagyoni kár megtérítését követelte az ORFK-tól.

Horváth Szilárd keresetének alapjául az a személyiségi jogi sérelem szolgál, ami a móri mészárlással összefüggésbe hozott felperest és annak családját a Móron történtek után érte a gyanúsítás miatt. A kereset szerint szűkebb és tágabb környezete, illetve gyakorlatilag az ország közvéleménye számára a rendőrség elhibázott kommunikációja miatt Horváth Szilárd maradt "a móri gyilkos", annak ellenére, hogy később a szörnyű bűncselekménnyel már másokat gyanúsítottak.

Első fokon a bíróság részben helyt adott a keresetnek, és megállapította, hogy az ORFK rossz kommunikációja miatt valóban sérültek a felperes jó hínévhez való jogai. A Fővárosi Bíróság ítéletében kimondta, hogy az alperes ORFK a móri mészárlást követően több napon át, széles társadalmi rétegekben azt a látszatot keltette, hogy a nyolcszoros gyilkos Horváth lehetett.

Az ORFK fizet

A másodfokú eljárásban azonban elutasították Horváth keresetét, a Fővárosi Ítélőtábla ugyanis azt állapította meg, hogy bár a személyiségi jogi jogsértés megtörtént, azt nem a rendőrség követte el, hanem a sajtó. Ezt a döntést helyezte hatályon kívül szerdai felülvizsgálati döntésében a Legfelsőbb Bíróság azzal, hogy az elsőfokú ítéletet hagyta helyben és emelte jogerőre, jelentette az MTI.

Az ORFK-nak az ítélet jogerőre válásától számított nyolc napon belül nyilvános elégtételt kell adnia, emellett a félmilliós kártérítést is meg kellene fizetnie Horváth Szilárd részére. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője érdeklődésünkre elmondta, az ítéletet tudomásul veszik, de nem kívánják kommentálni. A Horváth Szilárdnak megítélt összeget azonban nem kell kifizetnie a rendőrségnek, ugyanis az ítéletben szerint az ORFK részéről felmerült 550 ezer forintos perköltséget Horváth Szilárdnak kell állnia, tudtuk meg a szóvivőtől.