Tekla
8 °C
20 °C

Hülye szobrok Oroszországban

2007.10.23. 08:44
Oroszországban tíz év alatt több szobrot állítottak, mint a Szovjetunióban hetven év alatt. Van köztük néhány kevésbé mély alkotás is.

Az elmúlt évtized alatt Oroszországban több új emlékművet avattak, mint a Szovjetunió több mint hét évtizedes történelme során. Az Argumenti i Fakti című orosz hetilap összeállítása szerint az egykori Szovjetunióban a monumentális propagandisztikus emlékművek voltak divatban, s a népszerűségi listán a pálmát vitathatatlanul Lenin vitte el, hiszen nem volt olyan település, amelynek központi terét ne a proletár forradalom egykori vezetőjének szobra ékesítette volna. Napjainkban az orosz városokban viszont egyre másra szaporodnak a humoros emlékművek.

Ez év nyarán költözött be a Fekete-tengeri üdülővárosba, Szocsiba, a télikabátos ló szobra. A sajátságos emlékmű elkészítéséhez 80 kilogrammnyi vízvezetékcső és néhány napi munka szükségeltetett. A lovacskát pillanatok alatt megkedvelték a helybéliek, akik, ha elmennek mellette, egy kis aprópénz dobnak a paci szerencsehozó serlegébe.

Rosztov-na-Donu egyik közterét a bronz borbély szobra ékesíti: a fém hajszobrász székébe szívesen ülnek a leányok és a nem lányok. Cseljabinszkban és Nyizsnyij Novgorodban a sétálóutcákat lépten nyomon ember nagyságú szobrok díszítik. Mindkét városban a legnépszerűbb a divatdáma, aki egy valódi tükör előtt illegeti magát.

Krasznojarszkban a kutyáját sétáltató részegnek emeltek szobrot, Uljanovszkban, Lenin szülővárosában pedig az anyósnak terveznek szobrot állítani.