Árpád
-2 °C
4 °C

Hülye szobrok Oroszországban

2007.10.23. 08:44
Oroszországban tíz év alatt több szobrot állítottak, mint a Szovjetunióban hetven év alatt. Van köztük néhány kevésbé mély alkotás is.

Az elmúlt évtized alatt Oroszországban több új emlékművet avattak, mint a Szovjetunió több mint hét évtizedes történelme során. Az Argumenti i Fakti című orosz hetilap összeállítása szerint az egykori Szovjetunióban a monumentális propagandisztikus emlékművek voltak divatban, s a népszerűségi listán a pálmát vitathatatlanul Lenin vitte el, hiszen nem volt olyan település, amelynek központi terét ne a proletár forradalom egykori vezetőjének szobra ékesítette volna. Napjainkban az orosz városokban viszont egyre másra szaporodnak a humoros emlékművek.

Ez év nyarán költözött be a Fekete-tengeri üdülővárosba, Szocsiba, a télikabátos ló szobra. A sajátságos emlékmű elkészítéséhez 80 kilogrammnyi vízvezetékcső és néhány napi munka szükségeltetett. A lovacskát pillanatok alatt megkedvelték a helybéliek, akik, ha elmennek mellette, egy kis aprópénz dobnak a paci szerencsehozó serlegébe.

Rosztov-na-Donu egyik közterét a bronz borbély szobra ékesíti: a fém hajszobrász székébe szívesen ülnek a leányok és a nem lányok. Cseljabinszkban és Nyizsnyij Novgorodban a sétálóutcákat lépten nyomon ember nagyságú szobrok díszítik. Mindkét városban a legnépszerűbb a divatdáma, aki egy valódi tükör előtt illegeti magát.

Krasznojarszkban a kutyáját sétáltató részegnek emeltek szobrot, Uljanovszkban, Lenin szülővárosában pedig az anyósnak terveznek szobrot állítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?