Csongor
1 °C
9 °C

Tombol az illegális szervkereskedelem Amerikában

2007.10.29. 16:27
Illegális szervkereskedőket lepleztek le Philadelphiában, most három hullaház tulajdonosáról derült ki, hogy a hozzátartozók tudta nélkül boncoltak holttesteket, és értékesítették a szerveket. Havonta több száz hulla fordult meg a kezükben, így rövid idő alatt feltehetően milliókat kerestek.

Az elmúlt napokban Philadelphiában három halottasház vezetőjét állították törvény elé testrészek illegális árusításáért. Miközben az Egyesült Államokban is nagy port vertek fel a kínai szervkereskedelemről szóló hírek, hogy rendelésre gyilkoltak a szervekért, Amerikában a halottak és hozzátartozók tudta és beleegyezése nélkül boncoltak embereket, a szerveiket pedig értékesítették.

A New York Daily News riportere szerint egy hullából százezer dollárt is (csaknem 17,5 millió forint) kiárusítottak a nemrégiben felderített ügy tettesei. A philadelphiai boncdoktorok és a halottakat felhajtó ügynökök a havi több száz hullából rövid idő alatt feltehetően milliókat kerestek.

Illegális szervkereskedelmet korábban New Jersey-ben lepleztek le, tavaly Fort Lee városában egy biológiai kutatóvállalat egy halottasházzal együttműködve testrészeket szállított New York-ba, ahol azokat értékesítették. A tettesek a szervlopást többször közvetlenül a temetés előtt hajtották végre. Sok esetben a virrasztásnál felöltöztetett, ravatalozott halott 75 százalékban már csak műanyag csövekből állt. Legutóbb William Sherman, a New York Daily News riportere hozott nyilvánosságra hasonló eseteket.

Amerikában egyre gyakoribb a testrészek illegális adásvétele. Kórházak, doktorok, kisebb klinikák, sebészek, fogorvosok, plasztikai sebészek állandó nyomás alatt állnak, hogy beszerezzenek bőrt, csontokat, porcokat, szerveket, szív- és érfalakat.