Judit
2 °C
7 °C

Tombol az illegális szervkereskedelem Amerikában

2007.10.29. 16:27
Illegális szervkereskedőket lepleztek le Philadelphiában, most három hullaház tulajdonosáról derült ki, hogy a hozzátartozók tudta nélkül boncoltak holttesteket, és értékesítették a szerveket. Havonta több száz hulla fordult meg a kezükben, így rövid idő alatt feltehetően milliókat kerestek.

Az elmúlt napokban Philadelphiában három halottasház vezetőjét állították törvény elé testrészek illegális árusításáért. Miközben az Egyesült Államokban is nagy port vertek fel a kínai szervkereskedelemről szóló hírek, hogy rendelésre gyilkoltak a szervekért, Amerikában a halottak és hozzátartozók tudta és beleegyezése nélkül boncoltak embereket, a szerveiket pedig értékesítették.

A New York Daily News riportere szerint egy hullából százezer dollárt is (csaknem 17,5 millió forint) kiárusítottak a nemrégiben felderített ügy tettesei. A philadelphiai boncdoktorok és a halottakat felhajtó ügynökök a havi több száz hullából rövid idő alatt feltehetően milliókat kerestek.

Illegális szervkereskedelmet korábban New Jersey-ben lepleztek le, tavaly Fort Lee városában egy biológiai kutatóvállalat egy halottasházzal együttműködve testrészeket szállított New York-ba, ahol azokat értékesítették. A tettesek a szervlopást többször közvetlenül a temetés előtt hajtották végre. Sok esetben a virrasztásnál felöltöztetett, ravatalozott halott 75 százalékban már csak műanyag csövekből állt. Legutóbb William Sherman, a New York Daily News riportere hozott nyilvánosságra hasonló eseteket.

Amerikában egyre gyakoribb a testrészek illegális adásvétele. Kórházak, doktorok, kisebb klinikák, sebészek, fogorvosok, plasztikai sebészek állandó nyomás alatt állnak, hogy beszerezzenek bőrt, csontokat, porcokat, szerveket, szív- és érfalakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?