Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

A hullaszállításon is kaszált a dél-olasz maffia.

2008.04.23. 16:01
A "Drága elhunyt" fedőnevű rendőrségi akció két év alatt göngyölített fel egy hullaszállító maffiát. Az egészségügyi dolgozókból, temetői alkalmazottakból álló klán csak akkor garantálta a holttest célba jutását, ha a hozzátartozók 100 eurót szurkoltak le.

Harminchárom személyt tartóztatott le az olasz csendőrség a dél-olaszországi Bariban, s azzal vádolja őket, hogy védelmi pénzt szedtek a halottak haza-, illetve temetőbe szállítása után a hozzátartozóktól. Állítólag holttestenként 100 euró, mintegy 25 ezer forint volt a tarifa.

Az őrizetbe vettek (kórházi ápolók, betegszállítók, temetkezési vállalatok alkalmazottai, a ravatalozó személyzetének tagjai) ellen sikkasztás, hűtlen kezelés és korrupció címén emeltek vádat. A temetkezési maffia a "halottadó" megfizetéséért cserébe garantálta csak a családtagoknak, hogy az elhunytat a kórházból a lakásába vagy közvetlenül a temetésre szállítsák.

A nyomozás, amely a banda leleplezésére vezetett, még 2006-ban kezdődött "Drága elhunyt" fedőnéven. A most letartóztatott személyek a hálózathoz tartozó temetkezési vállalkozóktól is kaptak pénzt, hogy jelezzék számukra a haláleseteket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!