Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hullaszállításon is kaszált a dél-olasz maffia.

2008.04.23. 16:01
A "Drága elhunyt" fedőnevű rendőrségi akció két év alatt göngyölített fel egy hullaszállító maffiát. Az egészségügyi dolgozókból, temetői alkalmazottakból álló klán csak akkor garantálta a holttest célba jutását, ha a hozzátartozók 100 eurót szurkoltak le.

Harminchárom személyt tartóztatott le az olasz csendőrség a dél-olaszországi Bariban, s azzal vádolja őket, hogy védelmi pénzt szedtek a halottak haza-, illetve temetőbe szállítása után a hozzátartozóktól. Állítólag holttestenként 100 euró, mintegy 25 ezer forint volt a tarifa.

Az őrizetbe vettek (kórházi ápolók, betegszállítók, temetkezési vállalatok alkalmazottai, a ravatalozó személyzetének tagjai) ellen sikkasztás, hűtlen kezelés és korrupció címén emeltek vádat. A temetkezési maffia a "halottadó" megfizetéséért cserébe garantálta csak a családtagoknak, hogy az elhunytat a kórházból a lakásába vagy közvetlenül a temetésre szállítsák.

A nyomozás, amely a banda leleplezésére vezetett, még 2006-ban kezdődött "Drága elhunyt" fedőnéven. A most letartóztatott személyek a hálózathoz tartozó temetkezési vállalkozóktól is kaptak pénzt, hogy jelezzék számukra a haláleseteket.