Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarországon a nyolc vagonnyi veszélyes hulladék

2002.08.27. 10:01
Keddre virradóra Magyarország területére érkezett az a vonat, amely egy NATO-bombázás során felrobbant transzformátor közepesen veszélyesnek minősülő roncsait szállítja.
Kedden éjjel 0 óra 40 perckor lépett be Kelebiánál az a vasúti szerelvény, amely veszélyes hulladékot szállít Jugoszláviából Magyarországon át. A szállítmány konténerekbe rakott, hordókba zárt transzformátorolajat tartalmaz, amely a szerbiai Kragujevacban működő Zastava-gyárból származik. Az elrendelt szigorú ellenőrzés során belső áruvizsgálatot is végeznek a magyar hatóságok a 8 vagonból álló szállítmányban, mintavétellel, mely várhatóan több órát is igénybe vesz. Ezt követően haladhat csak tovább a vonat, megállás nélkül, Hegyeshalom felé. Az engedély szerint a végállomás Svájc, ahol ártalmatlanítják az anyagot.

A transzformátor szerbiai NATO-bombázásokban robbant fel, és igen nagy területet szennyezett be a szétfreccsenő folyadék. A szennyezett bontási törmeléket és hulladékot Svájcban, Ausztriában és Németországban semmisítik meg.

A Népszabadság információi szerint összesen 265 tonna, pentaklór-bifenillel (PCB) szennyezett hulladék átszállítására adott engedélyt a Környezetvédelmi Főfelügyelőség. A közepesen veszélyesnek minősített anyagok szállítását 2003. július 30-ig kell befejezni. Azt azonban még nem tudni, hogy mikor és mekkora tételekben halad át a többi hulladék Magyarország területén.