Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Magyarországon a nyolc vagonnyi veszélyes hulladék

2002.08.27. 10:01
Keddre virradóra Magyarország területére érkezett az a vonat, amely egy NATO-bombázás során felrobbant transzformátor közepesen veszélyesnek minősülő roncsait szállítja.
Kedden éjjel 0 óra 40 perckor lépett be Kelebiánál az a vasúti szerelvény, amely veszélyes hulladékot szállít Jugoszláviából Magyarországon át. A szállítmány konténerekbe rakott, hordókba zárt transzformátorolajat tartalmaz, amely a szerbiai Kragujevacban működő Zastava-gyárból származik. Az elrendelt szigorú ellenőrzés során belső áruvizsgálatot is végeznek a magyar hatóságok a 8 vagonból álló szállítmányban, mintavétellel, mely várhatóan több órát is igénybe vesz. Ezt követően haladhat csak tovább a vonat, megállás nélkül, Hegyeshalom felé. Az engedély szerint a végállomás Svájc, ahol ártalmatlanítják az anyagot.

A transzformátor szerbiai NATO-bombázásokban robbant fel, és igen nagy területet szennyezett be a szétfreccsenő folyadék. A szennyezett bontási törmeléket és hulladékot Svájcban, Ausztriában és Németországban semmisítik meg.

A Népszabadság információi szerint összesen 265 tonna, pentaklór-bifenillel (PCB) szennyezett hulladék átszállítására adott engedélyt a Környezetvédelmi Főfelügyelőség. A közepesen veszélyesnek minősített anyagok szállítását 2003. július 30-ig kell befejezni. Azt azonban még nem tudni, hogy mikor és mekkora tételekben halad át a többi hulladék Magyarország területén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!