Szilárda
-4 °C
3 °C

Hamis alibit igazolt a kettős gyerekgyilkossággal gyanúsított férfi

2002.09.10. 16:07
A brit ügyészség 28 nappal meghosszabbította a két tízéves diáklány meggyilkolásával vádolt Ian Huntley pszichiátriai vizsgálatát, mert nem tudják eldönteni, hogy színészkedik vagy igazat mond.
Jessica Chapman és Hooly Wells augusztus 4-én este tűnt el a nagy-britanniai Soham városkában. A rendőrség két hétig tartó megfeszített nyomozás után talált rá a kislányok holttestére egy Soham környéki erdőben. A kislányok meggyilkolása vádjával augusztus 17-én tartóztatták le a 28 éves iskolagondnokot, Ian Huntley-t. A hivatalos vádemeléskor azonnal elrendelték a férfi pszichiátriai intézetbeli elkülönítését és megfigyelését mentális rendellenesség miatt. Barátnőjét, Maxine Carrt az igazságszolgáltatás akadályoztatása vádjával vették őrizetbe.

A gondnok hallgat

Huntley bűnlajstromát a keddi tárgyaláson az ügyészség kiegészítette az gazságszolgáltatás akadályoztatásának vádjával, mivel a férfi hamis alibit igazolt a kislányok eltűnése idejére. A bíróság elrendelte pszichiátriai megfigyelésének a meghosszabbítását, mivel az elmúlt három hét alatt az orvosszakértők nem tudták megállapítani, hogy mentálisan beszámítható-e a vádlott egy bírósági tárgyalásra vagy csak színleli a letartóztatása óta tanúsított magatartását, emlékezetkiesést. A ramptoni pszichiátriai intézetben őrzött férfi hallgat, ha a letartóztatása előtti időszakról kérdezik. Azt állítja, semmire sem emlékszik. Ugyanezt írta az egyik londoni börtönben fogva tartott barátnőjének is, sőt levelében azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkosságot követ el.

Lincshangulat a bíróságon

A 25 éves Maxine Carr három héttel ezelőtti első meghallgatásakor a rendőrök alig tudták lecsillapítani a tömeg lincshangulatát. Emiatt Maxine Carr újabb meghallgatását a múlt héten már a börtön és a bíróság között létesített videokapcsolaton keresztül folytatták le.

Az ügyész figyelmeztette a sajtót

A keddi meghallgatás kapcsán Lord Goldsmith legfőbb ügyész arra figyelmeztette a brit sajtót, hogy a hatóságok a törvény szigorával sújtanak le a szerkesztőségekre, ha nem tanúsítanak mérsékletet az ügyről írt tudósításaikban. Goldsmith a lehető legnagyobb gondosságra intette a médiát, mert szerinte a sajtó könnyen előítéletet kelthet a vádlottakkal szemben, és ezzel megtorpedózhatja egy igazságos bírósági tárgyalás kimenetelét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!