Hurrikánriadó Floridában

2006.06.12. 21:48
Az amerikai megfigyelő központ hurrikán kialakulását prognosztizálta Florida térségében az következő 24 órában, a floridai kormányzó elrendelte a Florida szövetségi állam nyugati partvidékén élő lakosság kitelepítését.

Hurrikán kialakulásának veszélyét jelezték előre hétfőn Florida térségére, miközben az Alberto névre hallgató trópusi vihar már heves esőzéseket okozott Kubában. A floridai székhelyű amerikai hurrikán-megfigyelő központ hurrikán kialakulását prognosztizálta Florida térségében az elkövetkező 24 órában, miután az Alberto nevű trópusi vihar középpontjában 113 kilométeres óránkénti sebességre gyorsultak a szelek.

A hurrikánveszély miatt Jeb Bush floridai kormányzó elrendelte a Florida szövetségi állam nyugati partvidékén élő lakosság kitelepítését. Ezt maga a kormányzó közölte a szövetségi állam fővárosában, Tallahassee-ben tartott sajtóértekezletén.

Alberto
Alberto

Az idei első atlanti-óceáni trópusi vihar özönvízszerű esőzéseket okozott Kuba nyugati részén. A főváros környékén és Pinar del Río tartományban az esőzések elárasztották az alacsonyabban fekvő térségeket és néhány épületet is összedöntöttek. A Prensa Latina kubai hírügynökség tájékoztatása szerint a hétvégén a szigetország néhány vidéki körzetében több mint 30 centiméternyi eső hullott.

Tavaly regisztrálták az elmúlt másfél évszázad legtöbb névvel is ellátott trópusi viharát (28-at) és hurrikánját (15-öt) az atlanti-óceáni térségben, és az Egyesült Államokban és Közép-Amerikában hatalmas károkat okozott egy hurrikán-sorozat. A Katrina névre keresztelt viharban mintegy ezerháromszázan vesztették életüket, és csaknem egész New Orleanst elárasztotta a víz.

Az idei szezonban - november végéig - tizenhat jelentős, a hagyomány szerint névvel ellátott trópusi viharra, köztük hat nagyobb hurrikánra számítanak a szakemberek.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön