Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tabloid húsvét

2000.04.23. 16:04
Vallási fanatikusok és prűd szentatyák, kutyagyilkos csokitojások és horgászokat kergető fóka: a hírügynökségek idén húsvétkor is beszámoltak az ünnep viccesebb vonatkozásairól.

Tilos a misén a miniszoknya

Kolumbiában kitiltotta a miniszoknyát viselő nőket húsvéti miséjéről Ener Glotario atya. A barranquillai Szentháromság-templom papja szerint illetlenség ilyen hiányosan öltözve megjelenni a szertartáson. A karibi parton fekvő városban gyakori a 35 foknál is nagyobb hőség, így a miséket látogató nők általában nem öltöznek annyira konzervatívan, mint más katolikus országokban.

Kutyagyilkos csokitojások

tojás A húsvéti csokitojások a kutyák számára halálos mérget tartalmazhatnak. Az emberekre ártalmatlan theobromintól a kutyák hánynak, hasmenésük lesz és görcsökben fetrengenek, nagy mennyiségben pedig halálukat is okozhatja a csokoládé fogyasztása. A kutyákra legveszélyesebb csokoládéfajta a kakaópor, a legkevésbé veszélyes pedig a tejcsokoládé. Az angol Nemzeti Kutyavédő Liga felszólította a kutyatulajdonosokat arra, hogy zárják el kedvenceik elől a veszélyes édességeket.

Nyuszivédők New Yorkban

nyuszi A New York-i Nyuszimentő és Rehabilitáló Csoport aggódva készül a húsvéti ünnepekre. Mary Cotter, a csoport vezetője szerint év közben is több tucat kedvencnek vásárolt, majd kidobott nyuszit kell megmenteniük a közparkokból és az utcákról, de húsvét után különösen rossz a helyzet. A nehézségek mellett szerencsésen végződött történetekről is beszámolt a nyuszimentők vezetője. Egy menedzser például a legbetegebb nyuszit választotta, annak ellenére, hogy az állat kezelése és gyógyszerei hatalmas összegekbe kerültek. Egy kisgyerek pedig a legcsúnyább, legcsapzottabb nyuszit vitte haza, nehogy szegény örökre gazda nélkül maradjon. ,,Pont amikor elvesztenéd az emberekbe vetett hitedet, akkor tesz valaki olyasvalamit, amit alig tudsz elhinni." - mondja Mary Cotter.

Keresztrefeszítések a Fülöp-szigeteken

buszsofőr Tizenegy filipínó feszíttette magát keresztre nagypénteken Cutud városában, Manilától 80 kilométerre északra. A szertartást a katolikus egyház tiltakozása ellenére minden évben megtartják. A bűneikért vezeklő férfiakat és nőket a tenyerükön és talpukon átütött százas szögekkel erősítették a durva fakeresztekhez, majd három perc múlva levették őket. A Krisztus szerepét játszó 44 éves buszsofőr, Chito Sangalang 15 éve fogadta meg, hogy minden évben részt vesz a rituáléban, idén feszítik keresztre 14. alkalommal. Sangalang tettével anyjának tüdővészből való szerencsés felgyógyulásáért ad hálát.

Pánik a sevillai körmeneten

Sevillában pánik tört ki a nagypénteki körmeneten, amikor egy férfi egy 30 centis konyhakéssel hadonászni kezdett a több százezres tömegben. Mintegy harminc embert kellett elsősegélyben részesíteni, miután a körmenet megriadt nézői egymást fellökve és eltiporva próbáltak menekülni a férfi elől. A rémült nézők sérüléseit a helyszínen ellátták, csak hármukat kellett kórházba szállítani. Az évente megrendezett, népszerű turistalátványosságnak számító vallási ünnepségen életnagyságú Mária-és Krisztus-szobrokat hordoznak körbe virágokkal díszített kocsikon.

Fóka a húsvéti horgászversenyen

fóka Egy kéttonnás elefántfóka elfoglalta a húsvéti horgászverseny helyszínéül kiválasztott mólót Új-Zéland Gisborne nevű kisvárosában. A Simpson család apukája után Homernak keresztelt fóka két hete telepedett a móló alatti partszakaszra, ahol meglehetősen agresszívan védi területét. A természetvédelmi hivatal munkatársa szerint más helyszínt kell keresni a minden évben megrendezett versenynek. Homer már vakarózás közben összezúzott több autót, lakókocsit és fát, az emberek közeledésére pedig ugyancsak harciasan reagál.