Piroska
-2 °C
5 °C

Beismerő vallomást tett a dévaványai fiú

2005.06.06. 16:21
Részleges beimserő vallomást tett a 15 éves dévaványai lány feltételezett gyilkosa hétfőn. Sem érzelmi viszonyban nem állt, sem haragban nem volt az áldozattal, a gyilkosság előttjére és utánjára emlékszik, de magára a bűntettre nem. A most érettségizett S. Sándor a vasárnapot egy szalmakazalban töltötte. Dévaványa lakóit megdöbbettente az eset, "kibillentek a lelki egyensúlyukból", ahogy a jegyző fogalmazott.

Részleges beismerő vallomást tett a dévaványai gyilkosság gyanúsítottja, de tettére nem tudott magyarázatot adni, közölte a rendőrség Békéscsabán hétfőn. "A vasárnap este Gyomaendrődön elfogott fiatalember a meghallgatásokon annyit elismert, hogy egyszer megszúrta a lányt, illetve a rendőröknek megmutatta, hová rejtette el az általa használt tőrt" - mondta sajtótájékoztatóján Hajdú Antal rendőr ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

Bár a gyanúsított a gyilkosság előzményeire, illetve az utána következő időszakra vissza tud emlékezni, azt már nem tudta megmondani, miért ment be a lány házába, és miért szúrta meg. Mint mondta, nem volt köztük érzelmi viszony, és nem is haragudott a lányra. A bűncselekmény motivációját így több szakértő, köztük ideg-és elmeszakértő is meg fogja vizsgálni, mondta az ezredes.

A vérnyomok egy megvágott ujjból számaztak

J. Dóra szombat éjjel barátnőjével és annak barátjával szórakozott egy helyi diszkóban. Éjjel fél kettőkor barátai hazakísérték, és még azt is látták, hogy Dóra belülről bezárja az utcai kaput. A barátok tanúvallomásukban elmondták azt is, hogy amikor hazafelé tartottak a diszkóból, többször találkoztak S. Sándorral. Így lett gyanús a fiatalember, és ez csak erősödött, amikor kiderült, hogy a fiú nem tartózkodik otthon.

A tetthelytől kiindulva négy kilométeren át vérnyomokat találtak a nyomozók a Dévaványától Gyomaendrőd felé vezető úton. Utóbb kiderült, hogy a gyanúsított megvágta az ujját. Mikor a rendőrök elfogták S. Sándort, kiderült, hogy az előző napot egy szalmakazalban elrejtőzve töltötte. A rendőrség kezdeményezi a fiatalember előzetes letartóztatását.

Vége a város lelki békéjének

Ötvenhat-ötvenhét éve a városban él, de nem nagyon ismeri a dévaványai gyilkosság feltételezett elkövetőjét a Petőfi utcában lakó Kisari Gábor, akit nagyon lesújtott a gyilkosság. Az Indexnek elmondta, a fiú szüleit ugyan ismeri, rendes család, de a most érettségizett gyanúsítottról nem sokat tud. A gyanúsított apja neves kőműves, Németországban is dolgozott. Azt nem tudni, a fia "mennyire volt eleresztve pénzzel", és Kisarinak a fiú lehetséges motivációiról elképzelése sincs. A meggyilkolt, szintén a Petőfi utcában lakó 15 éves lánynak egy fiútestvére van, tudtuk meg.

"Az elmúlt húsz évben nem történt Dévaványán ehhez hasonló véres eset" - mondta az Indexnek a kilencezer lakosú kisváros jegyzője. Érthető, hogy borzasztóan megdöbbent mindenki, ahogy a jegyző fogalmazott: "kibillentek az emberek a lelki egyensúlyukból". A polgármesteri hivatal munkatársa amúgy nem ismerte személyesen sem az áldozatot, sem a feltételezett tettest, így az utóbbi indíttatásáról sem tudott.