Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Négy társával végzett a kirúgott titkosrendőr

2003.09.30. 13:23
Négy társával végzett egy szerb titkosrendőr, miután megtudta, hogy kirúgják állásából. A tettes az ámokfutás után azonnal megadta magát kollégáinak. A szerb belügyminiszter a Vietnam-szindrómát okolja, mint mondta, a balkáni háborúkat megjártak összevissza "lövöldöznek és szörnyű bűntetteket követnek el".
Legalább négy halottja van egy nisi rendőrőrsön kitört lövöldözésnek - jelentette nem hivatalos adatokra hivatkozva a B92 hírügynökség. A belgrádi rádióadó helyszínen tartózkodó munkatársa úgy tudja, a szerb Állambiztonsági és Hírszerzési Szolgálat (BIA) egyik munkatársa, Vladimir Rovcsanin végzett társaival.

Kirúgták

Rovcsanin a B92 értesülései szerint a napokban tudta meg, hogy elbocsátást tervezik a szolgálattól. Egyelőre nem tudni, milyen indítékból, de a hírre négy, a koszovói Pristinából érkezett kollégáját ölte meg. A tartomány 1999 óta tartó de facto függetlensége óta több száz koszovói rendőr helyezkedett el a szerbiai rendőrségnél - Rovcsanin feltehetően az újonnan érkezőket okolta munkája elvesztéséért.

Rovcsanin a gyilkosságok után azonnal megadta magát a helyszínre érkező rendőröknek. Szemtanúk szerint társa is volt, az információt a rendőrség még nem erősítette meg - írja a B92.

Vietnam-szindróma?

A "szörnyű tragédiáért" Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter a Vietnam-szindrómát okolja. Mint mondta, a balkáni háborúkon átesett emberek "megmagyarázhatatlan okokból lövöldöznek és szörnyű bűncselekményeket követnek el".

Mihajlovics szerint a nisi rendőrség "hatásosan reagált a bűncselekményre és elfogta a tettest". "Reményeim szerint a BIA, együttműködve a rendőrséggel, hamarosan feltárja a bűncselekmény valós okát" - nyilatkozta a B92 rádióadónak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!