Konrád
8 °C
26 °C

Hazugságvizsgálót vetnek be az orosz reptereken

2006.04.06. 13:09
Oroszország repterein új biztonsági intézkedést vezetnek be, az utasokat júliustól hazugságvizsgáló gép kérdezi ki. Az eszközzel a terroristákat és a kábítószercsempészeket próbálják kiszűrni.

A terroristák és a kábítószercsempészek azonosítására hazugságvizsgáló gépet vetnek be júliustól Oroszország repterein, ahol évente több millió utas fordul meg. Az eszközt először a moszkvai Domodedovo repülőtéren használják majd, írja a brit Telegraph.

Az utasoknak mindössze annyit kell tenniük, hogy egy kézi szerkezet kérdéseire válaszolnak. Az eszköz segítségével az is kiderül, ha valaki képzeletből és nem a memóriából szedi elő válaszait. A technológiát már brit biztosítási cégek is használták, hogy a telefonos bejelentéseknél elkerüljék a csalásokat.

„Tudjuk, hogy az utasok számára némi kényelmetlenséget okozunk, de mindenképp meg kellett tennünk a lépést” – mondta Vladimir Kornilov, a Domodedovo repülőteret üzemeltető East Line informatikai igazgatója.

A teszt időszakban csak azok az utasok esnek át az ellenőrzésen, akiket az FSB (a KGB utódcége) gyanúsnak talál. A gyakorlatban tehát bármelyik utasnak esélye van arra, hogy hazugságvizsgálót kapjon a kezébe.

Aki elbukik a gépi teszten, azt egy biztonsági őr további kihallgatásra egy külön helységbe kíséri.

A szerkezet összesen négy kérdést tesz fel: az első a személyazonosságot vizsgálja. A második a szovjet időket idéző stílusban hangzik el: „Hazudott valaha a hatóságoknak?”, a harmadik és negyedik már konkrétan fegyverekre és kábítószerre vonatkozik.

A becsekkolás menetét a lehető legkevésbé próbálják zavarni, ezért amíg az utasok cipőjét és csomagját világítják át, gyorsan lebonyolítják a kikérdezést is. A tervek szerint az egész mindössze fél-egy percet vesz igénybe.