Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kínzással vádolja a rendőrséget egy roma család

2007.06.29. 18:28
Egy Heves megyei roma család hat tagja kínzással, rasszizmussal és megalázással vádolja a megyei rendőrséget. A család feljelentést tett az intézkedő kommandósok ellen. A család egyik tagja arról számolt be, hogy hátrabilincselt kézzel kikötötték őket egy vízcsőhöz, ütötték-rúgták őket.

Kínzással, rasszizmussal és megalázással vádolja egy hevesi roma család a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kommandósait. A múlt vasárnap történt esetről pénteken, a Roma Polgárjogi Alapítvány közreműködésével tartott hevesi sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek.

Hat családtag hivatali visszaélés, bántalmazás hivatalos eljárásban jogellenes fogva tartás, kényszerítés és közokirat-hamisítás miatt tett feljelentést az intézkedő rendőrök ellen, közölte Magyar Elemér az érintettek jogi képviselője. A nyomozó ügyészséghez írt feljelentésben egyben a rendőrök felfüggesztését és a parancsnok előzetes letartóztatását is kérték, mondta az ügyvéd.

Kínzás, megalázás, rasszizmus

"Rohadt büdös cigány, parazita élősködő vagyok" - ezt kellett ismételgetnünk mind a hatunknak, miközben öt órát térdepeltettek minket a rendőrkapitányság folyosóján, idézte fel a körülményeket Bundri József. Közlése szerint a rendőrök egyenként vitték be őket egy mosdóba, ahol, miközben hátrabilincselt kézzel kikötötték őket egy vízcsőhöz, ütötték-rúgták őket.

Hangsúlyozta, hogy semmivel nem adtak okot az intézkedésre, a felszólításra átadták személyi igazolványukat, ám a kommandósuk egy egyenruhás társuk jeladására, a földre teperték őket, illetve figyelmeztető lövést adtak le. Szabadon engedésünk előtt pedig egy olyan nyilatkozatot írattak alá mindegyikünkkel, amelyet el sem olvashattunk, mondván, hogy "nem vagy te olyan tanult, hogy elolvasd", emlékezett a férfi.

Bosszú lehetett

Bundri Csaba úgy vélekedett, egy a megelőző héten Hevesen kitört tömegverekedés miatt akartak bosszút állni a rendőrök, ám - mint állította - az akkor történtekhez nekik a világon semmi közük nincs. A család tagjai valamennyien azt állították, hogy a sajtóhíradásokkal szemben, szó sem volt közel 50 fős tömegről. Csupán öt férfi volt a helyszínen, illetve asszonyok és gyerekek. Utóbbiaknak a szeme láttára kezdték ütni a szüleiket.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese egyébként az eset másnapján arról tájékoztatott, hogy egy 12-15 tagú csoport megtagadta az igazoltatást, ezután még 30 ember vette körbe a kommandósokat. Ezért került sor a figyelmeztető lövésre és az előállításokra. A referens akkor arról is beszámolt, hogy a rendőrség hét ember ellen indított eljárást hivatalos személy elleni erőszak miatt.