Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Jégpáncél az utakon

2003.01.03. 06:53
A folyamatos esőzések miatt csak a főbb tömegközlekedési útvonalak megtisztítására jutott elég ideje a közterület-fenntartó vállalatnak. A mellékutak nagy része csúszos, Buda egyes részeit még a szórókocsik sem tudják megközelíteni.
"A fő- és tömegközlekedési útvonalak járhatóak, ám továbbra is folyamatos sózásukra van szükség" - mondta el az Index megkeresésére Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője. Mint mondta, az ónos eső miatt gyakorlatilag folyamatosan fagynak az utak, így a vállalat nyolcvan szórókocsijának nincs ideje a mellékutak megtisztítására, a tömegközlekedés fenntartása a cél.

Jégpáncél Budán

Különösen rossz a helyzet Budán, itt a mellékutak nagy része járhatatlan, ezért Szegedi arra kéri az autósokat, hogyha tehetik, válasszanak más közlekedési módot. A keskenyebb, lejtős budai utakra sok helyütt az úttisztító, sószóró gépek sem jutottak el - egyrészt a vastag jégréteg, másrészt az irányíthatatlanná vált, az utakat eltorlaszoló, magukra hagyott autók miatt. "Van ahol csak farral tudunk felmenni, hogy közben szórjuk magunk előtt az utat" - mondta el a szóvivő.

Gyalogolni veszélyes

Különösen veszélyesek a járdák, szinte valamennyi jeges. "Nagyon sok eleséses baleset lesz" - nyilatkozta Szegedi, épp ezért kéri a házfelügyelőket, hogy ne felejtsék megtisztítani a házak előtti járófelületeket. A közterület-fenntartó munkagépei a nap folyamán a főbb tömegközlekedési útvonalak karbantartásán fognak dolgozni, emellett a mentők, tűzoltók számára biztosítják az útvonalakat. A mellékutak megtisztítására csak az eső elállta és az olvadás kezdete után kerülhet sor.