Judit
2 °C
7 °C

Nyolcszázezer öngyilkosság évente

2002.10.03. 17:10
Évente a világon másfélmillió ember hal erőszakos halált. A leggyakoribb halálok az öngyilkosság, az évi félmillió gyilkosság általában családon belüli erőszak következménye. Egyes országokban a nők hetven százalékát zaklatják férjeik, máshol a nők harmadának az erőszak az első szexuális élménye.
Évente 1,6 millió ember hal erőszakos halált - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése. A három év alatt elkészült jelentés megállapításai szerint ezzel az erőszak a vezető halálok a 15-50 éves korosztályban. Az áldozatok nagy része öngyilkosságot követ el.

Családon belüli erőszak

Az öngyilkosok nagy része 75 éven felüli. Különösen gyakoriak az öngyilkosságok Kelet-Európában, míg Ázsia egyes országaiban alacsony az arányuk. Évente 520 ezer ember lesz gyilkosság áldozata, a leggyakoribb okokként a szervezet a családon belüli és a nemi erőszakot, valamint a háborút jelöli meg. "Egyes országokban az asszonyok 70 százalékát is zaklatás éri férjeik részéről" - nyilatkozta a jelentést író Dr. Etiene Krug a Reutersnek.

Első szexuális tapasztalatuk az erőszak

Krug megdöbbentőnek nevezte, hogy néhol a nők harminc százalékának az erőszak az első szexuális tapasztalata. "A legmegrázóbb, hogy térségre, vallásra kultúrára nézve független a jelenség, az erőszak mértéke minden országban elfogadhatatlanul magas". Az erőszak a társadalom összes rétegét érinti - írja a jelentés, hozzátéve, hogy a probléma kezelése dollármilliókba kerül évente.

A történelem legvéresebb száz éve

A WHO ezért egészségügyi programjában kíván foglalkozni az erőszak megelőzésével is. A jelentés szerint egyébként a XX. század volt eddig a történelem legvéresebb periódusa. Az elmúlt száz évben közel 191 millió ember, köztük 85 millió civil vesztette életét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?