Móric
14 °C
15 °C

Nyolcszázezer öngyilkosság évente

2002.10.03. 17:10
Évente a világon másfélmillió ember hal erőszakos halált. A leggyakoribb halálok az öngyilkosság, az évi félmillió gyilkosság általában családon belüli erőszak következménye. Egyes országokban a nők hetven százalékát zaklatják férjeik, máshol a nők harmadának az erőszak az első szexuális élménye.
Évente 1,6 millió ember hal erőszakos halált - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése. A három év alatt elkészült jelentés megállapításai szerint ezzel az erőszak a vezető halálok a 15-50 éves korosztályban. Az áldozatok nagy része öngyilkosságot követ el.

Családon belüli erőszak

Az öngyilkosok nagy része 75 éven felüli. Különösen gyakoriak az öngyilkosságok Kelet-Európában, míg Ázsia egyes országaiban alacsony az arányuk. Évente 520 ezer ember lesz gyilkosság áldozata, a leggyakoribb okokként a szervezet a családon belüli és a nemi erőszakot, valamint a háborút jelöli meg. "Egyes országokban az asszonyok 70 százalékát is zaklatás éri férjeik részéről" - nyilatkozta a jelentést író Dr. Etiene Krug a Reutersnek.

Első szexuális tapasztalatuk az erőszak

Krug megdöbbentőnek nevezte, hogy néhol a nők harminc százalékának az erőszak az első szexuális tapasztalata. "A legmegrázóbb, hogy térségre, vallásra kultúrára nézve független a jelenség, az erőszak mértéke minden országban elfogadhatatlanul magas". Az erőszak a társadalom összes rétegét érinti - írja a jelentés, hozzátéve, hogy a probléma kezelése dollármilliókba kerül évente.

A történelem legvéresebb száz éve

A WHO ezért egészségügyi programjában kíván foglalkozni az erőszak megelőzésével is. A jelentés szerint egyébként a XX. század volt eddig a történelem legvéresebb periódusa. Az elmúlt száz évben közel 191 millió ember, köztük 85 millió civil vesztette életét.