Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Leesett az első hó Kékestetőn

2007.10.20. 08:58
A csúcson mínusz két fok van és szikrázó napsütés. A következő napokban marad az átlagosnál hidegebb idő.

Szombatra virradó éjszaka a Kékestetőn leesett az első hó az országban. A hózápor három centiméteres hólepellel borította be a hegyet, mondta a Független Hírügynökségnek Bajnóczky Zsolt, a kékestetői sípályákat üzemeltető Mátracentrum Kft. sajtófőnöke.

A friss hó nem marad meg, a délelőtti mínusz két fok hőmérséklet ellenére a napsütésben pár órán belül el fog olvadni.

A hétvégén még többször várható hózápor, ám ezekből sem fog annyi hullani, hogy az alkalmas legyen síelésre, mert ehhez legalább 20-30 centis hótakaró szükséges.

Amint a kellő mennyiségű hó esik, és tartósan meg is marad, azonnal elindítják a sílifteket.

A feljegyzések szerint átlagosan tízévente fordul elő, hogy az első hó már október közepén leesik az ország tetején. Általában erre csak november második felében, Katalinkor vagy Erzsébetkor kerül sor, mondta az MTI-nek a kékestetői meteorológiai obszervatórium ügyeletes észlelője.

Az idokep.hu arról számolt be, hogy pénteken, ha csak néhány pillanatig is, határozottan kivehetően hódara keveredett a záporesőbe. A jelenséget megerősítették Debrecenből, Derecskéről és Misklocról is.

Az országban változékony, és az átlagosnál hidegebb idő várható. Eleinte elszórtan, majd többfelé kell esőre, záporra számítani.

Az időszak elején sokfelé lesznek viharos széllökések is. A hideg éjszakák után a legtöbb helyen napközben is 10 fok alatt marad az ország nagy részén a hőmérséklet, csak lassú enyhülés várható.

A Balaton vize 12 fokos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!