Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Marad a nyirkos hideg

2006.01.06. 09:40
A hétvégére enyhébb, a jövő hét elejére erősebb lehűlést jósolnak a meteorológusok. Nyugaton eső, havas eső okozhat problémát az utakon. Az orvosmeteorológia szerint ilyen időben támad a migrén.
Marad a borongós, párás, nyirkos idő, de főleg északon, északkeleten már felszakadozik a felhőzet. Nyugaton és délen sokfelé lesz eső, havas eső, havazás, máshol csak szórványosan lesz kisebb eső vagy szitálás. Az északkeleti szél főleg a Tiszántúlon időnként megerősödik. A maximumhőmérséklet általában 1, 6, a késő esti hőmérséklet -2, +3 fok között valószínű.

Szombaton északkelet felől egyre többfelé csökken a felhőzet, már csak délnyugaton várható kisebb havazás, vasárnap és hétfőn pedig a hajnali ködfoltok megszűnése után változóan felhős időre van kilátás több-kevesebb napsütéssel. Keddtől egyre többfelé borongós, párás, néhol tartósan ködös iőre számíthatunk. Napról-napra gyengül a nappali felmelegedés és erősödik az éjszakai lehűlés. Hétfőn és kedden a leghidegebb tájakon éjszaka -10 fokig csökkenhet a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Pénteken még nagyrészt melegfronti hatás várható, melyet a délutáni óráktól északkelet felől hidegfronti hatás vált fel. A melegfrontra érzékenyeknél levertség, fáradtság jelentkezhet. Gyakori panasz lehet a fejfájás, esetleg a migrén. A szív- és érrendszeri betegek állapotában átmeneti rosszabbodás fordulhat elő. A nyirkos időben továbbra is gyakoriak a reumatikus panaszok, s a párás, ködös levegőben a légúti betegségben szenvedők állapota rosszabodhat. A napsütés hiánya erősítheti a depresszióra való hajlamot.

Közlekedés

A közlekedés időjárási feltételei pénteken az ország keleti és középső részén valamelyest javulnak, hisz egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Délnyugaton, nyugaton viszont eső, havas eső okozhat problémát útjainkon. Havazás főként az Alpokalján fordulhat még elő.