Ágnes
-1 °C
2 °C

'Légtömegek csatája' Európában

2003.01.15. 10:55
Dél-Európában szokatlan hideggel, Skandináviában viszont a januárra jellemzőnél magasabb hőmérséklettel kezdődött a hét. Gibraltárnál hó fedte a pálmafákat, Rómában pedig hidegebb volt, mint Oslóban. Magyarország középső részén egy-két napig még folytatódik a szerdaihoz hasonló enyhe idő. A felmelegedés hatására vizesek, sónedvesek az autópályák és főutak, a mellékutak viszont továbbra is a letaposott hótól síkosak.
Villámháborúk sorozata

Az idei télen várhatóan továbbra is a nagy, helyenként szélsőséges értékeket elérő szeszélyes időjárásra kell számítani. Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Index-nek úgy fogalmazott: a "légtömegek csatája" villámháborúk sorozatával folytatódik majd, vagyis egy-két hetes periódusonként ingadozó hőmérsékletre készülhetünk. A meteorológus szerint ez nem csupán Magyarországra, hanem egész Európára jellemző. Utalt arra, hogy míg Spanyolország déli részén az ott ritka -3, - 5 Celsius fokos hőmérsékletre virradtak, addig Skandináviában ennél több fokkal melegebb volt.

Hét végére ismét hidegebb

Magyarországon - legalábbis az ország középső részén - a következő egy-két napban folytatódik az enyhe hőmérséklet. A hét végére viszont ismét visszatér a januárra jellemző hidegebb, nyirkos, ködös időjárás. Az Útinform szerda reggeli tájékoztatója szerint Hajdú-Bihar megyében erős szél hordja az út menti havat, főként Berettyóújfalu és Ártánd között, ahol hóekék dolgoznak. Néhány mellékút még nehezen járható. A meteorológiai előrejelzések szerint szerdán csak keleten, északkeleten lehet számítani hószállingózásra.

Budapesten járhatóak az utak

Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyenként sűrű köd lepte el az utakat, a látótávolság 100 méter alá csökkent. Budapesten valamennyi fő- és tömegközlekedési út burkolata vizes, jól járható. A BKV járatai mindenütt menetrend szerint közlekednek. A mellékutak túlnyomó része még latyakos, csúszós.

A vasúti forgalom zavartalan. A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon befejezték az Üllő és Monor között leszakadt felsővezeték helyreállítását, így már ezen a szakaszon sem kell késéssel számolni.