Gusztáv
-4 °C
1 °C

Végig fagypont alatt

2005.01.28. 12:56
Kapcsolódó cikkek (1)
A hét végéig folytatódik a télies időjárás. A csapadékhajlam átmenetileg csökken, ezért már csak néhány helyen lehet kisebb hózápor. Az éjszakai lehűlés erősödik, többfelé várható igen kemény fagy. A jövő hét elején enyhülésre, újabb havazásra számíthatunk. A légmozgás többnyire mérsékelt marad.

Éjszakától újabb havazásra és viharos szélre kell számítani az országban. Dél felől újabb mediterrán ciklon érkezik az ország fölé. Emiatt éjszakától délen újabb havazás lesz, de szombaton az ország más pontján is előfordulhat hóesés, jelenti az MTI. A déli országrészben akár öt-tíz centiméter hó eshet, másutt egy-három centiméterre lehet számítani, és ismét viharossá fokozódik a szél, így hófúvások is kialakulhatnak.

Vasárnap csökken a felhőzet és kisüt a nap, de a szél továbbra is erős marad, de igen zord hidegre számíthatunk, hajnalban mínusz tíz-tizenöt, helyenként mínusz húsz fok várható. A jövő hét első napjaiban átmenetileg enyhül az idő, viszont többfelé újabb havazás és erős szél várható. Jelenleg változatos az időjárási helyzet az országban. Az OMSZ adatai szerint Budapesten és környékén, valamint Észak-Magyarországon enyhén havazik, és egy-két centiméteres hó eshet, Dunántúlon többfelé napos az idő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pénteken -6, -11 fok között, de kevésbé felhős, szélvédett helyeken -15 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, -7 fok között valószínű. A hét végére tovább csökken a hőmérséklet, szombaton hajnalban -14, -9 fok, helyenként -17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -8, -4 fok között alakul.

Ismét járható minden határátkelő

Ismét járható minden magyarországi határátkelő, de továbbra is ellenőrzik a hólánc meglétét jó néhány határállomáson - jelenti a HavariaPress. Mint ismert, csütörtökön a fertődi átkelő hosszabb időn keresztül megközelíthetetlen volt, ám most már elhárították a hóakadályokat. Az osztrák és a szlovén határellenőrző szervek ma is szigorúan ellenőrzik a téli gumik és a hólánc meglétét, s ezeken a határokon a magyar hatóság is kéri azok felmutatását.

Horvátországba belépésnél pénteken már nem kérik a hatóságok a hóláncot, kivéve Letenyét, ahol kifelé és befelé is kötelező a hólánc. A román határszakaszokon Vállajnál és Gyulánál kell igazolni a hólánc meglétét. A szerb, ukrán és szlovák határok jól járhatók, jelenleg sehol nem kérik a hóláncot, bár annak megléte változatlanul ajánlott. Sőt, miután Miskolc térségében havazik, elképzelhető, hogy napközben változás lesz az érintett határszakaszon a hólánc használatának előírásában.

Még tíz út járhatatlan Zalában

Mintegy tíz mellékút csaknem vagy teljesen járhatatlan Zala megyében, két települést pedig még mindig csak speciális járművekkel lehet megközelíteni. A korábban elzárt Kerecsenybe vezető utat délutánra megtisztították, így az újra járható, ám Orosztony és Belezna csak terepjárókkal közelíthető meg. A zalai főutak mindegyike járható, leszámítva a 76-os főút zalaegerszegi elkerülő szakaszát, ahonnan a forgalmat a város felé terelik - értesült a HavariaPress.

Mintegy tíz alsóbbrendű út járhatatlan, mint például a Nagykanizsa és Szepetnek, illetve Nagykanizsa és Nagyrécse, a Surd és Somogybükkös, Gelse és Zalaszentbalázs, Galambok és Zalasárszeg, Molnári és Murakeresztúr, illetve a Sand és Nagyfakos közti utak. Az ugyancsak járhatatlan orosztonyi és beleznai bekötőutak mellett igen nehezen járható tekenyei bekötőút is. Mindemellett komoly torlódásokra kell számítani a megyeszerte megszaporodott kisebb balesetek műszaki mentéseinek helyszínén is.

A jövő héten enyhülés

Hétfőn és kedden erősen felhős égre számíthatunk többfelé kisebb havazással. A felhőátvonulásokból szórványosan várható hózápor. Az erős északnyugati szelet helyenként viharos lökések kísérik. A hajnali -5, -10 fokról napközben 0, -4 fokig emelkedik a hőmérséklet. A meteorológusok szerint kedden enyhülni fog, a hőmérséklet csúcsértéke +2, -3 fok között lesz.

Humán

Átmenetileg a fronttevékenység megszűnik térségünk felett, ezért bár igen hideg időre számíthatunk, a légkör élettani hatásai mégis kedvezően alakulnak. A légszennyezettség mértéke lényegesen nem változik, jellemzően az egészségügyi határérték 15-30 százalék között ingadozik, ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a magasabb. A porkoncentráció alacsony.