György
16 °C
24 °C

Egy órával 'korábban' kelünk vasárnap

2003.03.28. 14:30
Az idén vasárnap kezdődik a nyári időszámítás: hajnali 2 órakor egy órával előre kell állítani az órát. Az átállás csak a MÁV három vonatának menetrendjét befolyásolja. Hétfőtől mérsékeltebb lesz a nappali felmelegedés, a hét közepétől változékony időjárásra számíthatunk.
Az érvényben levő téli-nyári időszámítási szabály szerint (a nyári időszámítás kezdete március utolsó vasárnapja 2 óra, befejezése október utolsó vasárnap 3 óra) vasárnap hajnalban egy órával előre kell állítani az órát.

Az átállás nem változtatja meg a Volán és a Mahart menetrendjét, a MÁV vonalain viszont három vonatot is érint az óraállítás. A Füzesabonyból Budapestre eredetileg 2 óra 55 perckor induló vonat 5 perccel később gördül ki az állomásról. A Dacia és a Beograd expressz pedig ezen az éjszakán "elveszít" egy órát, tehát 60 perces késéssel közlekedik.

A nyári időszámítás október utolsó vasárnapján zárul.

Időjárás

Vasárnap és hétfőn folytatódik a meleg idő sok napsütéssel. Hétfőn délután hidegfront éri el a térséget elszórtan záporokkal. Kedden néhány fokkal hűvösebb, de jobbára napos idő várható. A hét közepétől a változékonyság lesz a jellemző. Hétfőig a legmagasabb nappali hőmérséklet 15-21 fok lesz, azt követően néhány fokkal mérséklődik.

Európa nyugati és középső területén kissé változékony, az átlagosnál melegebb az idő. A Kárpát-medence keleti szélén szórványosan záporok fordulnak elő. Kelet-Európában napos az idő. A Pireneusi-félszigeten sokfelé esik kiadós eső.