Olivér
4 °C
8 °C

Átvonult a vihar az ország felett

2008.04.07. 12:01
Hétfő este gyorsan mozgó hidegfront haladt át az országon, jégesővel, heves záporokkal, viharos széllel. A hét további részében szeszélyes tavaszi időjárásra kell számítani, az enyhe hőmérséklet mellett kevés napsütés, záporok, és helyenként viharos erejű széllökés várható. Reggel 7-10 fok, napközben 17-20 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Viharos széllökéssel gyorsan mozgó hidegfront haladt át az ország felett az esti órákban. Zivatarok alakultak ki, az ország nagy részére narancs színtű riasztást adtak ki. Károkról eddig csak Nógrád megyéből, Ipolyszögről érkezett jelentés. Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a szél negyven ház tetejét bontotta meg, a templomra pedig két fa dőlt. Kiköltöztetni senkit sem kellett.

Az ország többi részéből reggel várnak összesítő jelentéseket, de az már most látszik, hogy nagyobb gondokat sehol sem okozott a vihar.

A meteorológia előrejelzése szerint a front mögötti zivatartól függetlenül is viharos - 60-80 kilométer/órás - lesz a szél még az esti órákig, utána gyorsan leáll, és reggelre - főleg az ország északi részében, ahol derült lesz az ég -, talajmenti fagyra kell számítani. Este fél tízkor Budapesten még érzékelhetők a széllökések.

A narancs színű riasztás a második legmagasabb fokozat. A zivatarokhoz társuló erős vihar - 90 kilométer/óra vagy nagy méretű jégeső - esetén a narancs és a piros fokozatot az extrém jelenségek várt területi lefedettsége különbözteti meg. A narancs riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatú riasztásnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

Az országtól északnyugatra egy nagyobb ciklon helyezkedik el, melynek hatására nyugat felől több front söpör végig felettünk a következő napokban, ami változékony időjárást okoz, mondta el az Indexnek Török László meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Gyakran felhős lesz az ég, de napsütés is várható, így hideg egyáltalán nem lesz, kifejezetten enyhe időre kell számítani. A kellemes tavaszi hőmérséklet az erős szél hatására néhol csökken, zivatarok idején viharos széllökések is előfordulhatnak, jövő hét elejére azonban mérséklődik a szél erőssége.

A hőmérséklet reggelente 7-8 fok körül alakul, napközben a napsütéstől függ majd, hány fok lesz. A hét közepén 17 fok, pénteken és jövő hét elején akár 20 fok is várható, hétvégén azonban kissé csökken a nappali csúcshőmérséklet, reggel azért 10 fok is lehet, így igazán hidegre akkor sem kell számítani.

Összességében a héten szeszélyes tavaszi idő várható záporokkal, napsütéssel és erős széllel, mondta Török László.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?