Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Viharos szelekkel havazás jöhet holnap

2006.11.01. 21:50
Keleten szórványosan, nyugaton néhol alakulhat ki zápor, hózápor csütörtökön. Az OMSZ viharos szelek miatt figyelmeztet.

Figyelmeztető jelzést adott ki az Országos Meterológiai Szolgálat a szerda éjjel várhatóan megerősödő, helyenként viharossá váló szél miatt. Az OMSZ előrejelzése szerint a délnyugati és az északkeleti határvidéket leszámítva egyre többfelé megerősödik (40-60 km/h), néhol már viharossá (60-65 km/h) fokozódik az északnyugatira forduló szél. Délnyugaton kezdetben még előfordulhatnak ködfoltok.

Éjszaka a szél tovább erősödik. A legerősebb széllökések csütörtökön elérik a 60-85 km/h-t, de a Dunántúlon néhol 90 km/h körüli széllökések is lehetnek (elsősorban a Dunántúli-középhegységben és a Balaton térségében). Az északkeleti megyékben és a délnyugati határszélen a legerősebb széllökések 35-55 km/h között valószínűek. Csütörtökön a késő esti óráktól átmenetileg mérséklődik a szél.

Hózápor is jöhet

Csütörtökön észak felől ismét felhősödés kezdődik, ekkor nyugaton több, keleten kevesebb napsütés valószínű. Keleten szórványosan, nyugaton néhol alakulhat ki zápor, hózápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 2-7 fok között alakul.

Észak-Európára már lecsapott az ítéletidő

Fennakadásokat okoztak a közúti, vasúti és tengeri közlekedésben szerdán az Észak-Európán végigzúduló viharos szelek, havazások és havas esők, több ezer svéd háztartás áram nélkül maradt, és az Északi-tengeren elszabadult egy norvég olajfúrótorony. Svédország déli és középső részén mintegy 50 ezer háztartás maradt áram nélkül, amikor az idei ősz első nagyobb hóvihara vezetékeket szakított le. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések. Norvég illetékesek közölték, hogy 75 emberrel a fedélzetén elszabadult a Bredford Dolphin olajfúrótorony az Északi-tengeren, Norvégia partjaitól 180 kilométernyire, miután a viharban elszakadtak a tornyot a vontatóhajóval összekötő kábelek. A legénység nincs veszélyben.

Koppenhágából nem futhatott ki a tengerre a dán főváros és Oslo között közlekedő, Skandinávia Koronája nevű komphajó 700 utassal a fedélzetén a vihar miatt. A komp a viharban súrolta a mólót, de nem érte károsodás, és nem sérült meg senki. Kedd este Svédország középső és északi területein szünetelt a vasúti közlekedés, ezrek rekedtek az állomásokon vagy a szerelvényekben.

Finnország egyes részeiben is fennakadások voltak a vasúti közlekedésben, Németország északi-tengeri partvidékén pedig szélvihar söpört végig, mely fákat csavart ki, háztetőket rongált meg, és lehetetlenné tette a kompközlekedést több szigetre. Dániában átmenetileg le kellett zárni a Sjaelland és Fyn szigetek közötti hidat, amelyet szerdán délután újra megnyitottak. A vihar kisebb fennakadásokat és késéseket okozott a nagyvárosok tömegközlekedésében és a dán szigeteket összekötő kompjáratok forgalmában. A heves szélviharok miatt Észtország és Finnország között is szünetelt a kisebb komphajók közlekedése.

Elsüllyedt egy hajó

Elsüllyedt egy viharba került svéd teherszállító hajó a Balti-tengeren, a tizennégy fős legénység tizenhárom tagját azonban sikerült kimenteni a háborgó tengerből - közölték a svéd mentőalakulatok. A Finnbirch teherszállító a finn fővárosból a dániai Aarhusba tartott, amikor a Svédországhoz tartozó Gotland és Örland szigetek között szerda este viharba került, az oldalára borult és elsüllyedt - jelentette a mentőalakulatokra hivatkozva a TT svéd hírügynökség. A viharos időjárás miatt eleinte lehetetlennek tűnt a legénység kimentése - a katasztrófa körzetében az óránként 72 kilométeres sebességgel süvöltő szél négy és fél méter magasra korbácsolta a tenger hullámait -, két mentőhelikopternek és négy hajónak azonban végül sikerült megközelítenie a hajót. A kimentett matrózokat egy svédországi kórházba szállították. A legénység utolsó, hiányzó tagját szerda éjszaka tovább keresték a mentőalakulatok.