Eljön még a nyár

2006.06.13. 12:14
A következő tíz nap időjárása már igazán hasonlítani fog az ebben az időszakban megszokotthoz. Délutánonként azért leszakadhat az ég, de hideg nem lesz. A hónap hátralevő részében és júliusban is sok csapadék várható, de egy-egy hétre beköszönt az igazi nyári meleg. Az utóbbi hetekben 4-6 fokkal volt hidegebb a sokévi átlagnál.

Magyarország időjárását csütörtökön és pénteken egy gyenge hidegfront határozza meg, jelentős lehűlés azonban nem várható. Két napig több lesz a csapadék, záporok és zivatarok várhatóak, mondta el az Indexnek Nadrai Attila meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Hétvégére visszatér a jó idő, napsütésre és nyári melegre kell számítani. Vasárnap a nappali csúcshőmérséklet megközelítheti akár a 30 fokot is. A jövő héten is marad a nyár, sok lesz a napsütés, délutánonként majd minden nap záporok, zivatarok várhatók. Nadrai szerint a jelenség jellemző a nyári időjárásra, hiszen ha épp nincs fronthatás, az erős napsütés miatt gomolyfelhősödés kezdődik, így ebben a napszakban megszaporodnak a záporok és zivatarok.

Bizonytalan nyár

A mostani időjárás nem tér el az évnek ebben az időszakában szokásostól, június első harmadában az átlagos nappali hőmérséklet 25-26 fok. A hosszabb távú előrejelzés azonban az átlagosnál hűvösebb időt jósol nyárra. A meteorológus azért hangsúlyozta, hogy a tíz napnál hosszabb időre szóló előrejelzések meglehetősen bizonytalanok.

Júniusban és júliusban az átlagnál több csapadékra kell számítanunk, bár a június általában is az év legcsapadékosabb hónapja. A csapadékmaximum az intenzívebb ciklontevékenységnek, a júniusi monszunnak tulajdonítható. Ekkor van általában a legtöbb zivatar is, amit gyakran felhőszakadás jellegű záporok és nem ritkán jégesők, viharos széllökések is kísérnek.

Lesznek azért szélsőségesen meleg időszakok is, ezek akár egy hétig is eltarthatnak, ekkor a hőmérséklet 30 fok körül alakul. Megjósolni azonban nehéz, hogy pontosan mikor lesznek az igaz nyári napok.

Hidegebb volt a sokévi átlagnál

Hideg, csapadékos május vége után az idei június első harmadában is hideg és csapadékos volt az időjárás. A napi középhőmérsékletek az ország nagyobb részén 12 és 14 fok között alakultak, ami 4-6 fokkal alacsonyabb a sokévi átlagnál.

Június elsején, a naptári nyár első napján is hideg volt a reggel, a legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletek általában 1 és 6 fok között alakultak, de Zabar (Nógrád megye) környékén 0,1 fokra, Kakucs térségében (Pest megye) 0,6 fokra hűlt a levegő, sőt Szombathely környékén mínusz 1,4 fokos talaj menti fagyot is regisztráltak.

Június 1. és 11. között a napi középhőmérsékletek 4-7 fokkal voltak alacsonyabbak, mint a sokévi átlag, és a megszokottnál lényegesen több eső is esett. A Dunántúl középső részén a csapadék mennyisége 50 és 60 milliméter között váltakozott, Tolna és Baranya megyében helyenként 90-100 milliméter körüli csapadékot mértek. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben is 80-100 milliméternyi eső esett. A kiadós esőzések ismét komoly áradásokat, belvizeket okoztak.

  • Hírek
  • Támogatások