Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Csak az éjszakai melegrekord dőlt meg

2006.06.26. 12:05
A hét első felében a kánikula eléri csúcsát, a hét végéig fokozatosan nő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye. Csütörtöktől enyhül az idő. Hétfőn az éjszakai melegrekord megdőlt, 21,5 fokot mértek, ugyanakkor a nappali csúcs maradt 35,9 fok. 2006. június 26-án egyébként Soltvadkerten volt a legmelegebb, 35,0 fokkal.

A hét első felében érkezik Magyarországra az elmúlt időszakra jellemző meleg periódus csúcsa, az ország területén mindenhol 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, sok helyen eléri a 34-35 fokot is. Csütörtöktől jelentős enyhülés várható, mondta el az Indexnek Bóna Márta meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Hétfőn megdőlhetett volna az évszázados melegrekord, ha a hőmérséklet az ország valamelyik pontján meghaladja a 36 fokot - írta az MTI. (Az évszázad melegrekordját 1938. június 26-án Szegeden mérték. Ekkor a hőmérséklet 35,9 fok volt.)

A rekorddöntés ma elmaradt, hiszen Soltvadkerten, az ország legmelegebb pontján most hétfőn "csak" 35 fok volt. Ugyanakkor az éjszakai melegrekord megdőlt, 21,5 fokkal hétfő hajnalban. Az Országos Meteorológiai Szolgálattól az Index hétfő este megtudta, hogy kedden hasonló rekorddöntés várható, legaábbis hajnalban.

Hétfőtől megnövekszik a heves záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége, így megnő a levegő nedvességtartalma, a hét további részében így fülledt idő várható. Csütörtöktől fokozatosan enyhülni kezd a hőség, a hőmérséklet az ország északnyugati részén már csak 27 fok körül alakul, délkeleten viszont még 32-33 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Pénteken országszerte 24-29 fok lesz a nappali csúcshőmérséklet, a délkeleti határvidéken esetleg még 30 fok fölé emelkedhet. Szombaton és vasárnap mérsékelten meleg idő várható 25 fok körüli hőmérséklettel, záporokkal, zivatarokkal.