Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hétvégére kisüt a nap

2002.07.18. 14:10
Gyenge hidegfront vonul át délkeleti irányban a Kárpát-medencén, így hétvégére megszűnik a fülledt, csapadékos időjárás. A hétvégére napsütéses, száraz időjárás várható. Reggel még azonban több helyen is fél méter magasan állt az esővíz Budapesten, jelentős fennakadásokat okozva a közlekedésben.
Csütörtök reggel a fővárost is elérte az a páradús, labilis egyensúlyú légtömeg, amely heves esőzéseket és jégesőt okozott országszerte az elmúlt napokban, mondta el az Indexnek Németh Lajos meteorológus. Hozzátette: pillanatnyilag a páratartalom átlagosan 80 százalék felett van a Kárpát-medencében, leginkább olyan a levegő mint egy trópusi mosókonyhában. Az ezt okozó, akár 12-14 kilométer magasságig felnyúló zivatarfelhők északkeleti irányban, Szlovákia felé még csütörtökön elhagyják az országot.

Újabb tűz a Hortobágyon
Sikerült eloltani a tüzet Kisdarvastól délre csütörtökre virradóra, ám hajnalra attól távolabb, Kecskésnél kaptak lábra a lángok, jelentette az MTI. A Kecskeér nevű tölgyes, zsombékos, mocsaras rét mintegy 300 hektárnyi területén dél felé terjednek a lángok. Ez a hely különösen értékes, mert fokozottan védett madarak költőhelye. A tüzek észlelése után 13 tűzoltójármű vonult a helyszínre 41 tűzoltóval, munkájukat mintegy 50 természet- és mezőőr, illetve polgári védelmi szakember segíti: a tűzfészkek oltását főként kézi szerszámokkal végzik.

Hidegfront

A hét végére felfrissül a levegő, mert gyenge hidegfront vonul át az országon délkeleti irányban. Ezért a meteorológus szerint a hétvégére kevésbé melegebb, száraz levegő tölti meg a Kárpát-medencét. Ennek ellenére péntektől a júliusi átlagnak megfelelő sok napsütés, és 25-30 fok közötti hőmérséklet várható.

Dugók a városban

A fővárosban több helyen is jelentősen megnehezítette a közlekedést a csütörtök reggel lezúdult vízmennyiség. A villamosokat sok helyen buszokkal helyettesítették. Reggel még a felduzzadt a víz miatt 10-60 perces késéssel közlekedett az 1-es, 2-es, 4-es, 5-os, 28-as, 37-es, 56-os, 59-es, 61-es villamos. A villámcsapás a 74-es trolibusz felső vezetékét szakította le a Wesselényi utcában.Budapest főbb útvonalain vízátfolyások okoztak fennakadásokat, a csatornarendszer pedig nem volt képes elvezetni a víz egy részét. Például a Ferihegyi reptérre vezető gyorsforgalmi út Felsőcsatári útnál lévő aluljárójában mintegy fél méter magasan állt a víz. Jelenleg akadálytalanul lehet közlekedni a főváros útjain, mondta az Indexnek a Fővinform ügyeletese.

Elöntött pincék

A Fővárosi Csatornázási Művek húsz nagynyomású gépe folyamatosan végzi az eldugult csatornák tisztítását, a tűzoltóság az elöntött pincékből szivattyúzza ki a vizet. A VI. és a XVII. kerületben is beázott egy-egy transzformátorház, emiatt zárlat keletkezett. A Pest megyei Gyálon elektromos vezetéket szakított le egy kidőlt fa. A hibák kijavításán már dolgoznak - adta hírül az MTI.

Viharkárok Miskolcon

Miskolcon 32 milliméternyi eső esett csütörtök délelőtt csaknem két óra alatt a meteorológiai szolgálat főállomásának tájékoztatása szerint. A lezúduló víztömeget a csatornák nem tudták befogadni, az utakon hömpölygött a víz, elöntötte a közúti aluljárókat, a lakóházak pincéit, a közlekedés lelassult, a villamosok, autóbuszok csak lépésben közlekedtek. Iván Imre, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tűzoltóság ügyeletvezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egységeik folyamatosan szivattyúzzák a vizet az elöntött helyiségekből, amelyekben 40 centimétertől 2 méter magasságig áll a csapadék. A tűzoltóknak annyi idejük sincs, hogy a bázisra menjenek, folyamatosan vonulnak a helyszínekre.

A miskolci húskombinát és a repülőtér között a 8-as jelzésű autóbusz csaknem két órán át nem közlekedett, mert a repülőtéri aluljáróban másfél méter magasságú csapadékvíz gyűlt össze.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!