Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Halálos áldozatai vannak a nyugat-európai időjárásnak

2005.11.15. 20:22
Északon a szél, Franciaországban és Spanyolországban az esőzések okoznak gondot. Több ezer embert ki kellett telepíteni, öten meghaltak.

Svédország nyugati részén a heves szélvihar okoz gondot: kedden húszezer háztartás marad áram- és telefonszolgáltatás nélkül. A finn főváros, Helsinki egy részében is áramkimaradást okozott a vihar.

Skandinávia

Svédország déli részén a vízbe fulladt egy nyolcvanéves horgász, akivel hajója felborult a heves szélben - közölte kedden a svéd rendőrség. Szintén Svédországban egy kidőlt fa agyoncsapott egy férfit. Norvégiában életét vesztette egy építőmunkás, amikor egy fölcsuszamlás maga alá temette azt a házat, amelyen dolgozott.

Franciaország

Franciaország déli részén áradásokhoz vezettek a tartós őszi esőzések kedden. Ketten életüket vesztették, több településen ki kellett költöztetni a lakókat. A menekítés során egy 75 éves asszony szívroham következtében életét vesztette, amikor egy csónakból a vízbe esett - közölte a perpignani prefektúra.

Rivesaltes, Torreilles és Tautavel településekről összesen több mint ezer embert kellett az áradások elől biztonságba helyezni, legtöbbjüket ideiglenesen egy sportcsarnokban helyezték el. Az Agly és Verdouble folyók az éjszaka folyamán kiléptek medrükből. A mentést 175 tűzoltó és száz rendőr segítette. A mentőalakulatok Perpignannál a Tet folyóban egy férfi holttestére bukkantak.

Spanyolország

Spanyolország északi részét is heves esők öntözik. Egyes helyeken rövid idő alatt négyzetméterenként ötven liter csapadék hullott. A Földközi tenger partvidékén több forgószél keletkezett, de károkat nem okozott.

Magyarország

Magyarországon a frontra érzékenyek viselik majd meg a következő napok időjárását. Többnyire erősen felhős, párás idő lesz, csak helyenként szakadozik fel a felhőzet. Az esti óráktól délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, holnap egy-egy zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik, majd holnap napközben a Kisalföldön északnyugatira fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1, 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 7, 12 fok között alakul.