Tizennyolcan haltak meg hőgutában Romániában

2006.06.30. 15:29
Már 35 fok az eltérés egy hónapon belül Ausztriában, ahol a napokban a vihar okozott izgalmakat. Romániában ítéletidő, Magyarországon eső lesz a hétvégén.

A Skandináv-félsziget fölötti középponttal egy anticiklon helyezkedik el, amely Észak- és Nyugat-Európa nagy részének időjárását meghatározza. Ebben a térségben kevés a felhő, száraz az idő.

Az anticiklon déli peremén, Közép-Európában nedves, labilis rétegződésű levegő alakítja az időjárást. A lehullott csapadék mennyisége Ausztriában például hatalmas ingadozást mutatott az ország különböző vidékein. A déli területeken a szokásos júniusi mennyiség alig 75 százalékát mérték, egyes alpesi vidékeken viszont az átlag 275 százalékát is. A pálmát Litschau vitte el ebből a szempontból, mert ott június 29-én 20 óra alatt négyzetméterenként 71,4 liter csapadékmennyiség hullott, miközben az utóbbi 35 évben a csapadékátlag évi 93 liter volt azon a településen.

Számolják a villámokat

Az Aldis osztrák villámcsapás-kutató állomás adatai szerint június utolsó két hetében 114 ezer villámot figyeltek meg Ausztriában, azaz többet például, mint az 1999-es esztendő egészében, amikor "csak" 100 ezret. A 9 osztrák tartomány közül Stájerországban csapott be a legtöbb: június utolsó két hetében közel 29 ezer villámcsapást regisztráltak. Az osztrák statisztika szerint az 1993-as esztendő jelentette a villámrekordot, mert akkor több mint 222 ezer villámcsapást figyeltek meg.


Az AFP felvétele a görög kánikuláról

Ausztriában számtalan statisztika látott napvilágot arról, hogy a június időjárási szempontból mindenképpen nagyon szélsőséges hónap volt. Június 8-án még mínusz 2,1 Celsius-fokot mértek a tiroli Seefeldnél, 18 nappal később pedig már plusz 35,2 fokot a dél-stájerországi Wagnánál.

Romániában hőgutát okoz

Tizennyolc ember halt meg hőgutában és több százan ájultak el Romániában a tartós hőhullám miatt - adta hírül pénteken a Radio Bukarest az egészségügyi minisztériumra hivatkozva. Az eddigi tizennyolc haláleset mellett az elmúlt órákban 224-en ájultak el a hőségtől Romániában, ahol jelenleg árnyékban 36 Celsius fokot mérnek. Az ország déli részén sebességkorlátozást vezettek be a vonatokra, miután a hőség deformálta a vasúti síneket.

A hétvégére a román környezetvédelmi minisztérium ítéletidőt jósol az ország 41 megyéjéből 35-ben, valamint a fővárosban. A minisztérium illetékesei szerint négyzetméterenként 80 liternyi csapadékkal járó felhőszakadás, viharos széllökések és jégverés is várható. Bulgáriát is napok óta hőhullám sújtja. Az idei nyár eddigi hőmérsékleti csúcsának számító csütörtöki 35 fok után pénteken még magasabbra, 38 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Magyarországon esni fog

Magyarországon északkeleten, északon gyakran, másutt többször erősen megnövekszik a felhőzet. Északkeleten, északon többfelé, másutt elszórtan várható zápor, zivatar. A Dunántúlon időnként megerősödik az északnyugati, északi szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 21, 26 fok között alakul, északon azonban kissé hűvösebb is lehet.

  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön