Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hóátfúvások a Bakonyban

2003.12.17. 11:10
Veszprém megye főútjai sótól nedvesek, helyenként szárazak, hóátfúvások a mellékutakon, valamint a Bakonyban nehezítik a közlekedést, ahol kedden tíz centiméter hó hullott - tájékoztatta az MTI-t szerdán kora reggel a Veszprém Megyei Állami Közútkezelő Kht. ügyeletese. A meteorológusok szerint csütörtökön még előfordulhat kisebb havazás, péntektől kicsit melegszik az idő.
A főutak közül hóátfúvások vannak a 8-ason Márkó és Herend térségében, szakaszosan a Veszprém és Győr közti főúton Gézaházánál, valamint a Veszprém és Tapolca közti 7301-es úton Nemesvámos és Nagyvázsony környékén.

"A Bakonyban, ahol kedden tíz centiméter hó hullott, a mellékutakon lefagyott a hó, itt síkosak, de téli gumival járhatóak az utak" - tájékoztatott a közútkezelő társaság veszprémi ügyeletese.

A görögök is fáznak
Viharos szél és fagypont alatti hőmérséklet nehezíti a közlekedést Görögországban. Pireusz, az összes Égei-tengeri sziget és Kréta között megbénult a forgalom. A görög közszolgálati rádió szerdai jelentése szerint az ország északi részén nulla és mínusz 8 fok közötti a hőmérséklet. Az északi hegyvidéki körzetek legtöbb útja csak hólánccal járható. Még Athén központjában is esett némi hó szerdán, a hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között változik.

Két elakadt, a csúszós úton keresztbe fordult kamiont távolítottak el szerda reggel a Bakonyban - tájékoztatta az MTI-t a veszprémi közútkezelő társaság ügyeletese. Márkónál a tűzoltók darus kocsival emelték le az útról a kamiont, így a forgalom lassan megindulhatott - mondta Soós Csaba, hozzátéve, hogy hóekékkel, sózással igyekeznek használhatóbbá tenni a 8-as főutat.

Nagyvázsony előtt, a Veszprém és Tapolca közti úton, Csajág belterületén szerdán hajnalban ugyancsak tűzoltók végezték egy kamion műszaki mentését, miután a nehéz-tehergépkocsi a síkos úton ráhajtott a vasúti kereszteződésre és nem tudott továbbmenni.

Mint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletén elmondták, a vasúti forgalmat nem akadályozza az elakadt kamion. Veszprém megye útjait szerdán reggel 18 sószóró gép és 2 könnyű hóeke igyekezett használható állapotban tartani.

Melegszik az idő

Csütörtökön még előfordulhat kisebb havazás, péntektől kicsit melegszik az idő, de növekszik a ködhajlam. A légmozgás mérsékelt marad.

Európa középső és keleti területére hideg levegő érkezett. Az Alpok és Kárpátok térségében szórványosan havazik. A Földközi-tenger délnyugati medencéjében általában napos, tavaszias időjárás alakult ki.