Alfréd
-3 °C
3 °C

Enyhül a hideg, jön a hó

2005.01.31. 07:35
A héten változékonyra fordul az időjárásunk. Gyakori lesz a felhősödés és a csapadék. Keleten havazásra, hózáporra, nyugaton inkább havas esőre lehet számítani. Megerősödik a légmozgás. Jelentősen megenyhűlnek az éjszakák és melegebb, az átlagos viszonyokat elérő nappali hőmérsékletek várhatóak.
Hétfőn borús, hideg idő várható, északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és havazás kezdődik. Élénk, majd erős lesz a nyugati, északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke -1, 0 fok körül alakul. Késő este -1 fok várható.

Kedden változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, elszórtan hózápor alakul ki, nyugaton havas eső várható. Erős lesz az északnyugati, északi szél. Hajnalban -5, 0 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -2, +4 fok között alakul.

Humán

Melegfront hatására készüljünk fel, gyakoribb lehet a fejfájás, migrénes panasz. A légszennyezettség alacsony, a levegőminőségi határérték 15-30 százalékát éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb). A porkoncentráció alacsony.

Újabb hidegrekord dőlt meg

#alt#
Klikk a képre!
Magyarországon vasárnap hajnalban újabb évszázados hidegrekord dőlt meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Nógrád megyei Zabaron mínusz 21,9 fokot mért. Ez 0,3 fokkal kevesebb a 1950-ben Miskolcon mért eddigi legalacsonyabb január 30-i hőmérsékletnél.

Január 30-án a legmelegebbet tizenöt éve Bácsalmáson regisztrálták, ahol plusz 15,9 fokig kúszott a hőmérő higanyszála.

Magyarországon egyébként szombaton is hidegrekordot regisztráltak: akkor szintén Zabaron dőlt meg az addigi január 29-i rekord a hajnali mínusz 22,6 fokos hőmérséklettel.

Az 1800-as évek vége óta mért legalacsonyabb feljegyzett hőmérsékletet, mínusz 36 fokot 1940. február 16-án könyvelték el Görömbölytapolcán.

Szélsőségek a világban

Huszonhét év után először ismét havazott a Szahara Algériához tartozó részén. A szokatlan hideghullám Algériában mélyen benyomult a Szaharába, s még az Algírtól 800 kilométerre délre fekvő Ghardaia környékén is vastag hó borította be a sivatag homokját. A havazás és a fagy okozta közlekedési balesetekben legkevesebb 20 ember vesztette életét Algériában egy hét alatt.

Spanyolországban óriási károkat okozott a termésben a szokatlan hideg. Olaszországban, Romániában és Bulgáriában még vasárnap is számos helységet elzárt a hó a külvilágtól. Farkasordító a hideg egész Németországban, Bajorországban az 1600 méteres magasságban fekvő Funten-tónál mínusz 39 fokos hideget mértek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft