Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tavasziasra fordul az idő

2004.03.29. 08:06
Hétfőtől fokozatos felmelegedés várható és a nappali hőmérsékletek elérik az ilyenkor megszokott értékeket. A hét közepén felhősödésre és elszórt esőre, záporra számíthatunk.
Hétfőn a több órás napsütés mellett már csak időnként növekszik meg erősen a felhőzet, legfeljebb északkeleten lehet egy-egy zápor. A helyenként még élénk északnyugati szél estétől mindenütt mérséklődik, holnap mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9, 14 fok között alakul.

Szerdáig folyamatosan melegszik az idő, de péntekre többnyire újra erősen felhős lesz az ég és többfelé alakul ki eső, zápor. Élénk, erős lesz a keleti, északkeleti szél. Hajnalban 3, 8 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 10, 15 fok között alakul majd.

Európai helyzet

A Földközi-tenger térségétől a Balkán-félszigeten keresztül egészen Ukrajnáig egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódik, amely mentén erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső. Ciklonok láncolata okoz változékony, sokfelé csapadékos időt a Skandináv-félszigeten, valamint a Kelet-európai-síkság északi felén is.

Nyugat-Európa időjárását ugyanakkor döntően anticiklon határozza meg. Területén változóan felhős az ég, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Európa nagy részén a sokévi átlagnál hűvösebb az idő, a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 3 és 12 fok között alakul. Ennél jóval melegebb csak az Égei-tenger környékén van, ahol 17, 23 fok közötti délutáni hőmérsékleteket mérnek.

A következő 24 órában a térségünktől nyugatra lévő anticiklon a Kárpát-medence fölé helyeződik, emiatt csökken a felhőzet, erősödik a nappali felmelegedés.

Tél Spanyolországban

A hétvégén visszatért a tél Spanyolországba. Az Ibériai-félsziget északi felén nagy kiterjedésű vidékek kerültek vasárnap hótakaró alá. A hatóságok csaknem az egész országra vonatkozóan figyelmeztettek a kedvezőtlen időjárás veszélyeire. Több hegyi hágó járhatatlanná vált. Szinte minden 500 méter feletti területen havazott. Még Madridban, a fővárosban is hullott a hó. Dél-Spanyolországban szakadó esők okoztak áradásokat.