József, Bánk
-6 °C
0 °C

100 kilométer/órás szél lehet az éjjel

2006.10.29. 19:20
Viharos idő várható vasárnap éjszaka és hétfőn, a Dunántúlon és az ország középső részén a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát, és néhol a 100 kilométer/óra körüli széllökéseket sem lehet kizárni.

Vasárnap éjszaka és hétfőn erős széllökésekkel járó, viharos időjárás várható, a szél erőssége azonban várhatóan nem éri el az augusztus 20-án mért 120 kilométer/órás sebességet, mondata el Fejes Edina, az Országos Meteorológiai Intézet munkatársa az MTI-nek. A meteorológus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a széllökések erőssége néhol elérheti a 90-100 kilométer/órát.


Budapest fölött az ég (fotó: Nehéz-Posony Ferenc)

Az OMSZ honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy elsősorban az ország északkeleti felében hétfőn, a késő esti órákig, helyenként 70 kilométer/óra feletti széllökésekkel kísért zivatarra kell számítani. Egy-egy helyen 90 kilométer feletti, szélrohammal és jégesővel kísért heves zivatar is kialakulhat.

Az esti, késő esti óráktól a Dunántúlon és az ország középső részén a legerősebb széllökések többfelé meghaladhatják a 80, helyenként a 90 kilométer/órát. A Dunántúli-középhegység környezetében néhol a 100 kilométer/óra körüli széllökéseket sem lehet kizárni.

Fa dőlt a felsővezetékre

Egy, az erős szél miatt kidőlt fa megrongálta a vasúti felsővezetéket Kőröshegy és Balatonszárszó között, ezért a dél-balatoni vonalon jelentős késéssel közlekednek a vonatok, közölte Kavalecz Imre a MÁV szóvivője vasárnap este.

Kavalecz Imre elmondta, hogy az érintett vonalon dízelmozdonyokat közlekedtetnek a felsővezeték helyreállításáig. A forgalom várhatóan hajnalra normalizálódik, addig ezen a vonalon egy-másfél órás késések is előfordulhatnak, tette hozzá a szóvivő.